Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Plzeňský Prazdroj vystavuje unikátní pamětní knihy pivovaru

Pivovar (ilustrační foto)

Pivovar (ilustrační foto) foto: Shutterstock

PLZEŇ - Ojedinělou výstavu zrestaurovaných pamětních knih Měšťanského pivovaru, dnešního Plzeňského Prazdroje, připravil pivovar pro návštěvníky jako součást tradičních podzimních oslav výročí uvaření první várky piva.
  16:21

Letos 168. výročí nabízí návštěvníkům také například netradiční prohlídky pivovaru a restaurátorskou dílnu v Pivovarském muzeu, řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

První plzeňské pivo

První várku proslulého plzeňského spodně kvašeného ležáku uvařil pivovar pod vedením bavorského sládka Josefa Grolla 5. října 1842.

Díky domácím surovinám
- speciálnímu ječmenu, žateckému chmelu a měkké vodě se zrodilo pivo Pilsner Urquell, které dalo jméno a stalo se vzorem všech piv plzeňského typu (pilsner, pils).

K unikátům vystavených návštěvnických knih z 19. století patří například letos restaurované, bohatě zdobené album exportních distributorů Měšťanského pivovaru z roku 1892. Album věnovali pivovaru jeho zahraniční obchodní zástupci jako dar k 50. výročí založení.

Výstava v muzeu nabízí také další alba a knihy z konce 19. a počátku 20. století. Je tak možné nahlédnout například do alba zakladatelů a členů správních rad, do alba odběratelů Měšťanského pivovaru v Plzni určeného pro Prahu a okolí či do stavebního deníku pivovaru Prior nebo do rejstříku pohledávek odběratelů dnešního pivovaru Gambrinus.

"Výstavou Paměť pivovaru v knihách Plzeňský Prazdroj zahajuje celý cyklus výstav, které bude postupně pořádat v Pivovarském muzeu. Na své si jejich prostřednictvím přijdou příznivci pivního skla, reklamních předmětů, historických listin a dalších pokladů z naší odborné knihovny," popsal Mareček. Restaurované knihy je možné vidět do konce března 2011.

Pivovar nabízí i netradiční prohlídky
Pivovar v sobotu a v neděli nabízí také netradiční prohlídky, při nichž návštěvníci potkávají stavitele pivovaru nebo prvního sládka Josefa Grolla, dozvědí se víc o tajemství práce mistrů bednářů a sklepmistrů či se podívají do těch částí sklepů, které jsou jinak nepřístupné. V Pivovarském muzeu si zas mohou vlastnoručně okusit práci restaurátorů - zkoušejí pozlacování, čištění a opravy obrazů nebo práci archeologa.

Pivovar, který nabízí prohlídkové trasy, Pivovarské muzeum a přidružené historické podzemí patří k nejatraktivnějším cílům pro turisty v kraji. Loni je navštívilo přes 216.000 návštěvníků z celého světa.

Autoři: ,

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...