Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Po zrušeném koncertu z listopadu zítra v Praze vystoupí Lenny Kravitz

Kultura

  17:00
PRAHA - Americký rocker a multiinstrumentalista měl v pražské O2 areně vystoupit už 13. listopadu, nakonec však kvůli náhlému onemocnění koncert zrušil. Čtyřnásobný držitel Grammy vystoupí v náhradním termínu zítra, 19. prosince. Představí své nové album Strut.

Americký rocker Lenny Kravitz vystoupil v pražské O2 areně foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Jeho hudba je inspirovaná 60. lety minulého století a v „retro“ stylu spojuje rock, soul, funk, reggae, hard rock, psychedelii, folk a baladu. Lenny Kravitz během pětadvacetileté kariéry prodal více než 38 milionů alb, čtyřikrát za sebou získal ceny Grammy a je držitelem rekordu pro nejčastěji oceňovaného umělce v kategorii rockového zpěvu.

Kravitz se narodil se 26. května 1964 v New Yorku v rodině bahamské herečky a židovského televizního producenta a jméno dostal po strýci z otcovy strany, který padl v Koreji. Vyrůstal na Manhattanu pod vlivem hudebního vkusu svých rodičů - R&B, jazzu, klasické hudby, opery, gospelu a blues. Na bicí začal hrát už v pěti letech, později zpíval v chlapeckém sboru. V patnácti ale odešel z domova a raději bydlel s přáteli.

Po vzoru Davida Bowieho začal tehdy nosit modré kontaktní čočky, rovné vlasy a změnil si jméno na Romeo Blue. V roce 1978 jej přijali na hudební školu. První hit Let Love Rule nahrál v roce 1987; stejnojmenné debutové album vydal o dva roky později.

Americký rocker Lenny Kravitz vystoupil v pražské O2 areně před třemi lety.

V České republice hrál naposledy v roce 2011, kdy jeho téměř dvouhodinovou show podle pořadatelů sledovalo v O2 areně přibližně 8000 návštěvníků. Poprvé zde vystoupil v roce 1996 v hale na Výstavišti, podruhé hrál a zpíval o osm let později pod širým nebem v bývalém továrním areálu ve Vysočanech. V roce 2008 koncertoval v O2 areně a o rok později v Brně.

Nyní v Praze představí svoje desáté studiové album Strut, které vyšlo letos 23. září. „Tato nahrávka mne přivedla zpět na místo, které na hudbě tak moc miluji, zpět k pocitům, které jsem měl, když jsem byl ještě na střední škole. Je skutečně rokenrolová, je syrová, má duši a vznikla opravdu velmi rychle,“ uvedl Kravitz, který jako vždy na albu hraje na kytaru, basu, klávesy, bicí a perkuse.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!