Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Pod stromeček si kopřivnická formace Lu nadělila novou desku

Kultura

  17:42
PRAHA/KOPR - Piperrecords se raduje, jelikož je zde to, nač jsme se všichni dlouho těšili: nová nahrávka Lu, kapely kolem kytaristy, skladatele a zpěváka Zbyňka Machetanze. Křest Owes & Vows se bude konat 26. prosince v kopřivnickém klubu Nora.

Lu foto: archiv LuReprofoto

Owes & Vows je jejich druhá velká nahrávka a oproti výbornému debutu vyniká větší zvukovou propracovaností. Opět jsou zde písně delších stopáží a v nich spousty nápadu, zvukových vychytávek a melodických pasáží. Celkový dojem ještě umocňuje zpěv Z. Machetaze a zvláště působivé je využívání vícehlasů.

Na výsledné zvukové podobě desky se podíleli Zbyňek Machetanz a Tomáš Neuwerth. Datum vydání je stanoven na 23. prosince a CD bude k dostání zatím pouze v knihkupectví Pohoda a klubu Nora v Kopřivnici. Do širší distribuce se deska dostane z kraje roku 2010. Na příští rok se připravuje menší limited edition na vinylu.

Lu: Owes and Vows

Lu: vizitka

Lu vznikli v roce 2002 v obsazení Zbyněk Machetanz (kytara, zpěv, samply), Martin Pýcha (kytara), Martin Vašica (baskytara, zpěv) a Hynek Kovář (bicí). V roce 2003 vydali své eponymní debutové album, které nahrávali svépomocí přímo ve zkušebně. Nahrávání a míchání měl na starosti Pavel Pohořelský (Valerian's Future, Vítrholc, Nesselsdorf). V následujících letech Lu koncertovali s Folk3Mail, Nierika, OTK, C, Selfbrushem, Sunshine, Priessnitz, Tata Bojs, Enon a dalšími.

V průběhu roku 2004 kapelu opustil Martin Pýcha. Chybějící kytaru zastoupily klávesy Honzy Szabó a violoncello Adama Kováře. V tomto složení se Lu zúčastnili soutěžní přehlídky Malá alternativa, kterou vyhráli. Následně byla o Lu odvysílána reportáž v televizním pořadu Paskvil. V roce 2007 opustil kapelu Hynek Kovář a byl nahrazen Tomášem Neuwerthem, který je společně s Machetanzem členem další kopřivnické kapely Nierika. V polovině roku 2009 ukončil své působení v Lu baskytarista Martin Vašica.

Od debutu vydaného v roce 2003 uteklo hodně vody i většina původních členů. Zbyl vlastně jediný samotný principál a tvůrčí mozek Lu. Koncertně se kapela definitivně odmlčela po nesmělém návratu na festivalu Pink Freud 2007 v Příboře. Tam už hrála téměř ve stejné sestavě jako v současnosti. Nyní jsou zpět v plné síle - s novou deskou.

Autoři:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...