Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se: Co uvidíte v New Yorku, jste-li Petr Nikl

USA

  17:00
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Výstava výtvarníka a performera Petra Nikla Tváře z New Yorku začala ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie.

Z výstavy Petra Nikla Tváře z New Yorku foto: Reprofoto

Petr Nikl

Narodil se 8. listopadu 1960 ve Zlíně, je výtvarník, hudebník, fotograf a divadelník. Vystavoval například v USA, Francii, na Slovensku i v Německu. V roce 1995 získal cenu Jindřicha Chalupeckého, se svými divadelními performancemi vystupoval v Praze, Bruselu, Paříži, na výstavě EXPO 2005 v Aichi v Japonsku a v dalších zemích. Napsal a nakreslil devět autorských knih.

Expozice zahrnuje výběr malířské a kreslířské tvorby Petra Nikla za posledních deset let. Vedle abstraktních metaforických kreseb tváří či starších obrazů trpaslíků z obludária a zvláštních portrétů z minulosti jsou k vidění obrazy lidí, které autor potkával v ulicích New Yorku. Výstava potrvá do 24. března.

"Žiju třetím rokem v New Yorku. A jak jsem ho probrousil na koloběžce, tak nejzajímavější jsou na něm lidé, kteří neustále klokotají ulicemi. Je to vlastně takové divadlo světa. Nejdříve jsem se je snažil zapamatovat a nakreslit, ale pak jsem zjistil, že si je přestylizovávám, že do nich pořád něco vkládám subjektivního, co k nim nepatří, a že nezbývá, než si zakoupit foťák a zkusit je vyfotit," řekl Nikl.

Koupil si tedy fotoaparát a vyfotil mnoho lidí, kteří ho zajímali. Někteří o tom nevěděli, někteří věděli, některé poprosil, některým dal dolar. Podle fotek realisticky jako dokumentarista pak lidi nakreslil, protože chtěl vydat knížku. Vyšla před čtvrt rokem a jmenuje se Divňáci z New Yorku.

Pak udělal menší výstavu v Praze, kde k ilustracím nechal udělat fotky, ze kterých vycházel. Pro Wortnerův dům potom v lednu namaloval ještě další obrazy.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...