Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se: tak robot 'vyšetřuje' Picassův obraz

Kultura

  16:00
MADRID - Nejmodernější fotografické zařízení kontroluje "zdravotní stav" jednoho z nejslavnějších obrazů na světě, monumentální Picassovy Guerniky. Odborníci se už delší dobu o dílo, které má za sebou časté cestování po světě, obávají.

Odborníci detailně snímají Picassovu Guerniku v madridském muzeu. foto: ČTK/AP

Speciální robotické zařízení bylo zkonstrováno tak, aby slavný Picassův obraz neutrpěl ani to nejmenší poškození a nemusel se ani přesouvat do specializované laboratoře. Přístroj dílo kontroluje přímo ve španělském Muzeu královny Sofie, kde je trvale umístěno. Používá infračervenou a ultrafialovou fotografickou technologii a vytváří tisíce mikroskopických snímků, podle nichž experti zhodnotí stav díla.

Pohyblivou konstrukci s fotoaparáty instalují odborníci k obrazu vždy po skončení návštěvních hodin a fotografování probíhá celou noc. Stroj váží přes 1,5 tuny, je devět metrů dlouhý a pět metrů vysoký.

Pablo Picasso vytvořil obraz v roce 1937 jako reakci na německo-italské bombardování baskického města Guernica, k němuž došlo v rámci španělské občanské války. Bombardování mělo podpořit síly generála Franka.

Protiválečné turné

Obraz s motivy trpících lidí a zvířat a zničených budov byl poprvé vystaven na Světové výstavě v Paříži v roce 1937. Záhy poté se vydal na pouť po světě. Evropské válečné hrůzy připomínal i ve Spojených státech, kde také našel dlouhodobé útočiště po druhé světové válce. Ani slavné Museum of Modern Art v New Yorku pro něj však nebylo absolutně bezpečné - v roce 1974 jej newyorský galerista Tony Shafrazi popsal červenou barvou v reakci na masakr ve Vietnamu.

Až v roce 1981 se obraz vrátil do Španělska. Původně byl umístěn v madridském Pradu, poté se přesunul (navzdory Picassově poslední vůli) do muzea Reina Sofia v tomtéž městě.

Studii k obrazu Guernica mohou v současné době vidět i čeští zájemci. Je vystavena v expozici Tauromaquia v pražském Obecním domě.

ČTĚTE TAKÉ:

Přípravný karton k Picassovu obrazu vystavený do 9. dubna v Praze doposud nebyl zapůjčen mimo Francii. Výstava na téma býčích zápasů představuje bezmála 200 dalších exponátů od světových i českých výtvarníků. 

Autor: