Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Podzim přivál severskou filmovou přehlídku

Kultura

  14:00
PRAHA - Vybrané snímky ze severských zemí nabídne filmovým fanouškům od 17. listopadu v Praze a Brně a pak také v Olomouci, Uherském Hradišti a v Berouně přehlídka nazvaná Severský filmový podzim.

Řezníci (2003) - dánský snímek režiséra Anderse Thomase Jensena foto: Reprofoto

Pořadatelé ze Severského filmového klubu se v ní už počtvrté zaměřili na tituly, které se často v kinech nevidí.

"Během osmi dnů uvidí zájemci celkem jedenáct filmů z Dánska, Švédska, Norska a Islandu," říká koordinátorka programu Lenka Bazinková. V Praze se bude promítat v Atlasu a v Brně v kině Art.

Paralelně probíhající festival v Brně i Praze zahájí ve čtvrtek 17. listopadu téma Polární kruh na dosah. Svět dvou severských ostrovních zemí, Grónska a Islandu, přiblíží první dánský film, který získal nominaci na Oscara s názvem Qivitoq - duch hor z roku 1956 a dva roky starý islandský snímek Prosinec.

Další dny nabídnou téma Cestou zločinu, konkrétně absurdní dánský snímek Řezníci (2003) režiséra Anderse Thomase Jensena a norské drama Nokas (2010). Druhý z nich dokumentárním způsobem zachycuje největší norskou bankovní loupež z roku 2004 a tragickým způsobem rezonuje s hrůznými událostmi v Norsku letos v červenci.

Sobota 19. listopadu bude patřit odvážným ženám - dánskému filmu Emmin stín (1988), švédské dobromyslné komedii Ženská za volantem (2008) a společensko-kritickému dánskému snímku Útěk (2009).

Přehlídku v Praze a Brně uzavřou 20. listopadu dánský film Přes ulici, pod vodou (2009), norsko-dánská koprodukce To největší na světě (2001) a norsko-švédský snímek Spolehni se (2010).

"Snažíme se, aby významná část přehlídky byla přizpůsobena divákům, kteří neslyší. Proto snímky Prosinec, Ženská za volantem, Emmin stín a To největší na světě uvedeme s rozšířenými a barevně upravenými titulky," dodala Bazinková.

Severský filmový klub je občanské sdružení lidí, které spojuje zájem o tuto část kinematografie. Bližší informace o něm naleznou zájemci na internetové adrese www.sfklub.cz.

Autor: