Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Pražské jaro znovu přivítá Johna Malkoviche

Kultura

  7:00
PRAHA - Americký herec se na festivalu představí v jevištní inscenaci na motivy osudů Giacoma Casanovy.

John Malkovich v inscenaci The Giacomo Variations foto: Nathalie Bauer

Program festivalu představili pořadatelé s předstihem na setkání Přátel Pražského jara. Největší přehlídka klasické hudby v Česku se uskuteční mezi 12. květnem a 2. červnem 2013. Vstupenky se začnou tradičně prodávat 12. prosince.

Mimořádně festival již 1. května předznamená koncert Berlínské filharmonie ve Španělském sále Pražského hradu. Orchestr poprvé před českým publikem doprovodí mezzosopranistku Magdalenu Koženou. Řídit ho bude její manžel, šéfdirigent filharmoniků Simon Rattle. "Koncert patří mezi takzvané eurokoncerty Berlínských filharmoniků. Vždy prvního května vystupují na různých významných místech v Evropě. Pro nás je poctou, že se po krátké době vrací do Prahy," řekl ředitel festivalu Roman Bělor.

Zahajovací koncert bude poprvé patřit Filharmonickému orchestru francouzského rozhlasu s kanadským dirigentem Peterem Oundjianem, jenž nastuduje erbovní cyklus přehlídky Smetanovu Mou vlast. "Snažíme se provádění Mé vlasti maximálně zpestřovat, aby se z toho nestalo klišé," poznamenal Bělor.

České filharmonii bude patřit závěrečný koncert

Po loňském úspěchu se vrátí herec John Malkovich s Vídeňskou akademií, tentokrát v  jevištní inscenaci nazvané The Giacomo Variations. Komorní opera Michaela Sturmingera a Martina Haselböcka je založena na scénách z oper Wolfganga Amadea Mozarta a Lorenza Da Ponte.

John Malkovich v inscenaci The Giacomo Variations

Rovněž s mozartovským programem, v němž zahraje pianista Murray Perahia, se představí proslulý londýnský orchestr Akademie sv. Martina v polích (Academy of St. Martin in the Fields). Na přehlídku zavítá také prestižní Mnichovská filharmonie a slavný dirigent Lorin Maazel.

Samostatné recitály budou mít v Praze oblíbený americký pianista Garrick Ohlsson a maďarský pianista András Schiff. Po delší době se bude pořádat na festivalu také kytarový recitál, který nabídne Milose Karadaglice.

Po dlouhé době bude na Pražském jaru hostovat také francouzský soubor soudobé hudby Ensemble intercontemporain, který bude dirigovat Tomáš Hanus. Na repertoárově zajímavém koncertu připomínajícím výročí Richarda Wagnera zazpívá sopranistka Denokeová v doprovodu Pražských symfoniků.

Na závěrečném koncertu zahraje Česká filharmonie pod taktovkou ruského dirigenta Vasilije Sinajského. V jejich podání zazní Sukova Serenáda pro smyčce, Dvořákův Karneval a Stravinského Svěcení jara.

Autoři: ,