Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pražské křižovatky zvou na vtipnou country operu i precizní německou show

Američané Nature Theater of Oklahoma přivezou na festival Pražské křižovatky představení Burt Turrido. An Opera foto: Jessica Schäfer

Už osmý ročník má před sebou přehlídka pořádaná Činohrou Národního divadla. Festival Pražské křižovatky letos na Nové scéně přivítá například německou režisérku Suzanne Kennedy, která se u nás představí vůbec poprvé. Láká dále i na americkou country operu či působivý monolog portugalského umělce.
  16:00

Letošní ročník Pražských křižovatek je rozkročen mezi 5. říjnem a 17. listopadem. Divákům na Nové scéně pražského Národního divadla nabídne celkem čtyři zahraniční díla. Jako první se zde už ve čtvrtek představí Portugalec Victor de Oliviera se svým Limbo.

„Victora de Oliveiru jsme viděli ve francouzském Rennes během hostování Činohry s inscenací Rej na tamním festivalu, a aniž bychom tušili, co nás čeká, tak nás Limbo úplně strhlo. Jde o monolog performera Victora de Oliveiry, který je zároveň autorem svého textu a celého konceptu,“ láká dramaturgyně festivalu i Činohry Národního divadla Nina Jacques.

„Vypráví o svém dětství v Mozambiku, kde se narodil jako syn bílého portugalského otce a mosambické matky. Celá jeho rodinná historie je tak komplikovaná a on v sobě nese tolik identit, že jeho hledání vlastní hodnoty je nesmírně silné a autentické. V Mosambiku vypadal příliš evropsky, v Portugalsku zase příliš africky. Victor stojí po celou dobu představení na jednom místě, hýbe maximálně horní polovinou těla a jeho herecké umění je odzbrojující,“ popisuje.

Diváci se dále mohou těšit na představení Oskara španělského tanečního souboru Kukai Dantza a Marcose Moraua (La Veronal) obohacený o prvky baskické kultury či německý kus ANGELA (a strange loop) od Susanne Kennedy a Markuse Selga. „Její inscenace jsou vždy velice technicky složité, vyladěné do nejmenších detailů a není snadné je na festivalu uvést,“ dodává Jacques k práci Susanne Kennedy.

„Když jsem ANGELA (a strange loop) viděla ve Vídni, byla jsem nadšená z preciznosti projekcí se skvěle propracovanou hrou mezi živými herci a nahranou hlasovou smyčkou. Kromě toho, že je to ohromující a překvapivé, skvěle se tím tematizuje role divadla ve 21. století i kouzlo živého setkání teď a tady.“

V listopadu se zde pak jako závěr přehlídky objeví country operu Burt Turrido. An Opera amerického souboru Nature Theater of Oklahoma. Zde pořadatelé vedle nezvyklé hudební složky slibují i jistou porci humoru.

„Jsou to všechno tvůrci, kteří zkoumají jak být spolu, jak žít dohromady jako společnost, jak si vzájemně více porozumět,“ komentuje letošní nabídku Nina Jacques. „Pro festival je důležité, aby inscenace byly jedinečné i v tom, jaké používají divadelní prostředky, jakým způsobem tvůrci pracují s novými technologiemi. Zajímají nás tvůrci, kteří hledají, ptají se po smyslu života a nespokojují se s tím, co už o světě víme,“ dodává dramaturgyně.

Pražské křižovatky 2023

Victor de Oliveira: Limbo (5. října, 20:00)

Kukai Dantza a Marcos Morau / La Veronal: Oskara (10. října, 20:00)

Susanne Kennedy a Markus Selg: ANGELA (a strange loop) (14. a 15. října, 20:00)

Nature Theater of Oklahoma: Burt Turrido. An Opera (16. a 17. listopadu, 18:00)

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...