Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Přestat jezdit autem není naivní

Kultura

  9:18
PRAHA - Americký básník a ekolog Gary Snyder navštívil českou metropoli v rámci Festivalu spisovatelů Praha.

Gary Snyder. foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

LN Opravdu kniha Hory a řeky bez konce, která nyní vychází česky, vznikala celých čtyřicet let?
Ano, přesněji řečeno její koncept vznikl před čtyřiceti lety, mezitím jsem ovšem dělal spoustu jiných věcí a také jsem uveřejnil mnoho jiných knih.

LN Je to pro vás tedy nejdůležitější kniha?
Jestli nejdůležitější, to nevím, ale rozhodně vznikala nejobtížněji. Není to kniha pro děti, ovšem zas myslím, že to není poezie, která by byla nějak špatně přístupná.

LN Jedna z básní této knihy se jmenuje Pod kopci u řeky Moravy. Proč se tak jmenuje?
Protože jsem si jednou v archeologickém centru přečetl o objevech Bohuslava Klímy v Dolních Věstonicích. Chtěl bych to tam někdy navštívit.

LN A máte raději hory nebo řeky?
Oboje, řeky dělají hory a hory zase řeky. V čínštině je výraz krajina složený právě ze slov hory a řeky. Řeky stále tečou a hory rostou do výšky. To je pro nás pro všechny určité poučení.

LN Jak se vám žilo v Japonsku?
Japonsko je velmi zajímavá země s vyspělou kulturou. Tehdy jsem tam studoval především buddhismus.

Gary Snyder (1930)

Narodil se v San Franciscu. Pracoval jako dřevorubec, archeolog či námořník. Studoval literaturu, antropologii, japonštinu a čínštinu. Přátelil se s členy beatnické generace, později žil v Japonsku. kde studoval zen-buddhismus. Debutoval v roce 1959 knihou Štětování (Riprap). Za básnickou sbírku Želví ostrov (Turtle Island, 1974) získal Pulitzerovu cenu. Nyní nakladatelství Maťa v překladu Luboše Snížka vydalo jeho knihu z roku 1996 s názvem Hory a řeky bez konce.

LN Někdo zastává názor, že Evropa a Amerika upadá. Myslíte si také, že budoucnost patří Asii?
Možná jsem si to myslel, ale teď už to není tak jednoznačné. Čína je na vzestupu, ovšem ekonomickým zájmům často obětuje kvalitu životního prostředí. V Japonsku však na ekologii dbají. V tomhle by se asi měl západ od Asie učit.  Pořád přetrvává představa mystického východu, ale oni jsou také velmi praktičtí – Tchaj-wan, Korea, Japonsko... Tamní školní systém je velice vstřícný, zatímco v Americe je snaha se dětí co nejdříve zbavit. Lidé v Asii nechápou, proč to Američané dopustí.

LN Přináší náboženství více míru nebo válek?
Teoreticky by náboženství mělo napomáhat míru... Musíte ale nejdřív říci, které náboženství máte na mysli. Evropané si většinou představí judaismus a křesťanství. Islám je těmto náboženstvím dost blízký, ale v Asii jsou ještě další náboženství, která jsou daleko více spojená s každodenním životem a také nejsou monoteistická.
Jedno z biblických přikázání zní „nezabiješ“, ale na západě se zapomíná, že láska k bližnímu se týká rovněž zvířat a stromů. V tom je také velký rozdíl mezi západem a východem.

LN Píšete poezii, angažujete se v ekologii. Je v těchto činnostech prostor pro humor?
Jistě, poezie je plná vtipů, a co se týče ekologie, její stav je kolikrát takový, že už nezbývá nic jiného než humor.

LN Na jakou básnickou tradici navazujete?
Utvářím si svou vlastní tradici. Na jedné straně mě ovlivnil modernismus z první poloviny 20. století, na druhé straně čínská a japonská poezie, také jsem studoval indiánské písně, četl mnoho indických textů a díla starých Řeků.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!