Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Primátor Budapešti už nechce v divadle extremistu

Evropa

  14:15
BUDAPEŠŤ - Maďarský krajně pravicový politik a spisovatel István Csurka nakonec zřejmě nebude intendantem Nového divadla v Budapešti. Proti jeho jmenování protestovala od léta maďarská kulturní scéna. Nyní i primátor Budapešti István Tarlós došel k názoru, že Csurka je pro tuto funkci neúnosný.

Maďarský spisovatel István Csurka foto: Vadas Róbert, Wikimedia Commons

Primátor své rozhodnutí odůvodnil v prohlášení tím, že "Csurka se nehledě na opakovaná veřejná upozornění a výstrahy nadále vyjadřuje v rozporu se způsobem přijatým za normu evropské politické kultury".

Tarlós již v listopadu vyzval Csurku, "aby se distancoval od nepochopitelných, s politickou kulturou neslučitelných výroků". "K této výzvě se cítím donucen vašimi výroky v listu Magyar Forum," uvedl tehdy primátor. Reagoval na Csurkův článek, v němž kritiku svého jmenování do čela divadla označil za organizovanou kampaň "budapešťského židovstva" proti snaze o kulturní vzestup maďarského národa. Podle serveru Index tím Csurka definoval své představy o údajné "nadvládě budapešťského židovstva nad kulturou a svou vlastní roli v boji za národní rozkvět".

Národně angažované divadlo

Úkolem zbavit se Csurky pověřil primátor, který je členem vládní strany Fidesz, ředitele divadla Györgyho Dörnera. Oba v říjnu do čela divadla jmenoval s cílem profilovat scénu "podstatně více politicky" než dosud, skoncovat s "chorobnou hegemonií liberalismu" a orientovat ji "národně angažovaně". Ani nyní prý Tarlós nic nemá proti uvádění Csurkových "úspěšných dramat" v divadle, Dörner však jako ředitel nastupující od 1. února 2012 musí zařídit, aby se Csurka nestal intendantem divadla.

Jmenování Csurky a Dörnera pro čelné funkce divadla vyvolalo počátkem srpna rozhořčení a protesty nejen maďarské kulturní scény, ale i v zahraničí.

Tichá revoluce?

Vláda Viktora Orbána, šéfa strany Fidesz, se dostala k moci loni v dubnu a má v parlamentu absolutní většinu dvou třetin křesel. Nasadila silně nacionalistický kurz a prosazuje tichou "národní revoluci". Nedbá přitom na protesty a upozornění Evropské unie a nevládních organizací, podle nichž přijímaná opatření omezují demokracii v zemi.

Podle kritiků se Csurka snaží politicky usměrňovat kulturu ve stylu vlády jedné strany. Nyní ale i vládní Fidesz došel zřejmě k závěru, že Csurka svou antisemitskou rétoriku už přehání a vládě škodí. Maďarská média dnes označují distancování se Tarlóse od Csurky za "částečný úspěch" velkých protestů. Kulturní scéna chce dosáhnout i odvolání Dörnera.

Csurka je předsedou mimoparlamentní, krajně pravicové Maďarské strany spravedlnosti a života (MIÉP) a již v minulosti se neblaze proslavil četnými antisemitskými výroky.

Autor: