Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ředitel Dvořákovy Prahy Simon považuje za vrchol programu Clevelandský orchestr

Jan Simon foto: Profimedia

Ředitel festivalu Dvořákova Praha Jan Simon považuje za vrchol letošního programu vystoupení Clevelandského orchestru, které se v Rudolfinu uskuteční 11. září. Těleso, které se do Prahy vrací po třiatřiceti letech podle něj představuje to nejlepší, co na americkém kontinentu mezi symfonickými orchestry existuje.
  13:29

„Historie Clevelandského orchestru je spojena s velikány jako byli Erich Leinsdorf, Christoph von Dohnányi nebo Franz Welser-Möst, takže se bavíme o dirigentské extratřídě a Cleveland patří mezi desítku nejlepších světových orchestrů,“ řekl Simon v rozhovoru.

Účast Clevelandského orchestru na festivalu, který začne 8. září a do 25. září nabídne téměř tři desítky vystoupení a doprovodných akcí, je mimořádná také proto, že americké orchestry mají své koncertní sezony a pevně vymezená období, kdy mohou podnikat zájezdy.

„Dvořákova Praha má termínově to štěstí, že se koná v době před začátkem koncertní sezony ve Spojených státech. Proto je Clevelandský orchestr na evropském turné, kde kromě Prahy hraje v prestižní sálech, jako jsou Berlínská filharmonie nebo vídeňský Musikverein,“ uvedl Simon.

Česká filharmonie hrála Evropě z hladiny Vltavy. Koncert sledovaly tisíce lidí

Pražský koncert Clevelandského orchestru bude věnován hudbě skladatele Richarda Strausse. Orchestr uvede Straussovy symfonické básně Macbeth a Enšpíglova šibalství a orchestrální suitu z jeho opery Růžový kavalír.

„Richard Strauss je autorem pro orchestr nesmírně náročným, což způsobuje menší frekvenci jeho děl. Nároky jeho děl jsou na hráče maximální, Strauss využíval rozsah nástrojů až za fyzikálními zákony, takoví hornisté by mohli vyprávět. Na druhou stranu je Růžový kavalír jednou z nejznámějších oper, ale vyžaduje skvělý orchestr a vynikající zpěváky. Stejný program nabídne orchestr na festivalu v Lucernu nebo ve vídeňském Muzikvereinu, a tam je publikum velmi vybíravé,“ podotkl k programu Simon.

Clevelandský orchestr byl založen v roce 1918 a stal se jedním z pěti amerických orchestrů neformálně označovaných jako ‚Velká pětka‘. Významná je v něm i česká stopa. Dirigent Leinsdorf provedl Symfonii č. 2 Bohuslava Martinů, kterou autor zkomponoval na objednávku Clevelandského orchestru a byl v roce 1943 osobně přítomen na premiéře díla. V roce 1964 s orchestrem v newyorské Carnegie Hall uvedl Houslový koncert Antonína Dvořáka i houslista Josef Suk. S Clevelanským orchestrem spolupracoval i dirigent Jakub Hrůša a nedávno s ním Lukáš Vondráček provedl Klavírní koncert č. 2 Sergeje Rachmaninova.

„V ročnících 2020 a 2021 zhatila na Dvořákově Praze hostování Pittsburghu a Washingtonu covidová pandemie. Jsem rád, že napotřetí to s americkým orchestrem konečně vyjde, navíc v té nejlepší myslitelné kvalitě,“ dodal Simon.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...