Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Ředitel Galerie města Prahy asi skončí. I kvůli epopeji

Kultura

  15:02
PRAHA - Řediteli Galerie hlavního města Prahy hrozí odvolání. Důvodem jsou problémy s hospodařením této městské organizace.

Ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Pražský radní Václav Novotný (TOP 09) navrhne odvolání ředitele Galerie hlavního města Prahy (GHMP) Milana Bufky. Důvodem jsou problémy s hospodařením. O odvolání musí rozhodnout rada hlavního města. Bufka ve funkci působí od října 2008.

Galerie minulý týden otevřela očekávanou expozici Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci. Podle Novotného je sice výstava profesionálně připravená, galerie ale výrazně překročila původní rozpočet. Podle Novotného má organizace problémy například i v hospodaření s investicemi.

Milan Bufka

Dříve působil v manažerských pozicích mimo oblast kultury, například jako správce konkurzní podstaty plzeňské společnosti Škoda a.s.. Stejnou činnost zastával také v plzeňských papírnách nebo ve společnosti recyklující plasty. Narodil se v roce 1969, vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Galerie hlavního města Prahy patří k jedné z mála státem či obcemi zřizovaných institucí, které se soustavně věnují prezentaci současného českého i zahraničního umění. V centru dění se galerie v posledních měsících ocitla kvůli převozu a instalaci Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy.

ČTĚTE TAKÉ

Galerie spravuje významné budovy v Praze, třeba Bílkovu vilu, Colloredo-Mansfeldský palác, Trojský zámek nebo Rothmayerovu vilu. V rozpočtu hlavního města je na rok 2012 vyčleněno pro galerii 114 milionů korun.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!