Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Režisér Kurzu negativního myšlení bude točit v Česku

Kultura

  16:00
Tvůrce úspěšné černé komedie Kurz negativního myšlení Bard Breien začne koncem srpna natáčet v České republice snímek Detektiv Down. Hlavní hrdina filmu trpí Downovým syndromem.

Kurz negativního myšlení foto: Reprofoto

Bard Breien představil svůj chystaný film Detektiv Down na karlovarském festivalu. Film vznikne v norsko-česko-dánské koprodukci, v níž české partnery zastupuje Pavel Berčík ze společnosti Evolution Films.

"Poprvé jsem o tomto projektu slyšel předloni v Cannes, scénář se mi moc líbil. Nakonec jsme získali i podporu fondu kinematografie ve výši osm milionů korun, (evropský fond) Eurimages nám dal v podstatě stejnou částku," uvedl Berčík.

Mladý muž se chce stát detektivem

"Můj nový projekt je o mladém muži, který se chce stát soukromým detektivem. Má problémy, protože trpí Downovým syndromem. Žije v ústavu a ze svého pokoje si udělá detektivní kancelář. Když se však setká se zákazníkem, práci nedostane. Nakonec je pověřen úkolem najít ztracenou bruslařskou legendu. Je zřejmé, že rodina, která ho tím pověřila, nechce, aby pravda vyšla najevo," řekl na dnešním setkání s novináři Breien. Viděl i jevištní podobu Kurzu negativního myšlení ve Švandově divadle v Praze a moc se mu líbila.

Úspěšný Kurz negativního myšlení

Kurz negativního myšlení pojednával o jednom vydařeném večírku, na kterém parta handicapovaných lidí zúčtuje s falešnou upřímností a soucitem. Před pěti za něj Breien získal v Karlových Varech cenu za režii, jeho snímek dostal i Českého lva v kategorii Nejlepší zahraniční film.

Těžkým úkolem bylo podle režiséra najít člověka, který ztvární hlavního hrdinu. Setkal se se spoustou postižených a nakonec ho našel. "Má Downův syndrom, ale je chytrý, už umí celý scénář. Není pochopitelně schopný hrát jako herec, vychází ze svých pocitů," řekl Breien, který s ním a jeho koučem už téměř rok pracuje. Jinak je to prý pohodář, učí se doma s maminkou a trénuje i fyzičku.

Rozhodnutí natáčet mimo Norsko má podle producentů několik výhod - není tak drahé a může využít filmových profesionálů. Přijeli do Prahy a po třech dnech se rozhodli, že do Budapešti na obhlídky ani nepojedou. Předpokládají, že dosáhnou i na filmové pobídky, které jim část prokazatelně utracených nákladů vrátí zpět.

Pokud vše půjde podle plánu, do kin by se snímek Detektiv Down, který má být zábavným, vzrušujícím i dojemným příběhem, měl dostat na jaře příštího roku. Českým distributorem bude opět Cinemart.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...