Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Robin Wrightová dostane od Bartošky Cenu prezidenta, ve Varech ji připomenou filmem Princezna nevěsta

Kultovní pohádka. Robin Wrightová a Cary Elwes ve filmu Princezna nevěsta, který se bude promítat ve Varech. foto: KVIFF

Doporučujeme
Karlovarský festival začíná už za pár dní a návštěvníci se těší na hvězdy svých filmů. Mezi nimi letos bude i herečka a režisérka Robin Wrightová, která z rukou Jiřího Bartošky převezme jednu z čestných cen - Cenu prezidenta.
  9:25

Láska Forresta Gumpa Jenny, Claire Underwoodová v seriálovém politickém dramatu Dům z karet nebo Antiope ve filmech o komiksové hrdince Wonder Woman – to jsou některé z výrazných rolí Robin Wrightové. Americká herečka obdrží na závěrečném ceremoniálu 57. ročníku karlovarského festivalu Cenu prezidenta, oznámili včera pořadatelé. Přehlídka začíná už příští pátek.

Robin Wrightová uzavřela seznam letošních laureátů čestných cen, už dříve festival ohlásil ocenění pro australského herce Russella Crowea, švédskou herečku Alicii Vikanderovou, skotského herce Ewana McGregora a také pro českou hereckou osobnost Danielu Kolářovou.

Herečka a režisérka

Robin Wrightová se do dějin kinematografie zapsala nejen jako herečka, ale také coby režisérka: za kamerou stála v deseti epizodách zmíněného seriálu Dům z karet, v roce 2021 debutovala na poli celovečerního filmu snímkem Země, kde zároveň vytvořila hlavní úlohu. Režírovala také několik epizod seriálů Ozark a Jen mi dál lži.

Festivalovému publiku se ovšem Robin Wrightová připomene svou kultovní hereckou úlohou z roku 1987: „Když jsme vstoupili s paní Robin Wrightovou do komunikace stran titulu, který by byla ráda, aby se při příležitosti její návštěvy a ocenění hrál, neváhala a zmínila film ze začátku své kariéry, Princezna nevěsta,“ sdělil na včerejší tiskové konferenci umělecký ředitel karlovarské přehlídky Karel Och. Satirická pohádka Roba Reinera je zejména ve Spojených státech skutečným fenoménem (jak vědí například diváci seriálu Teorie velkého třesku).

Pořadatelé festivalu včera také ohlásili návštěvu významné producentky nezávislých filmů Christine Vachonové. Přehlídka jí vzdá poctu uvedením filmu Druhá šance, který je zároveň čerstvým hereckým představením Ewana McGregora. Karlovarský festival uvede také další z aktuálních producentských projektů Christine Vachonové, romantické drama Minulé životy režisérky Celine Songové, které mělo světovou premiéru na festivalu Sundance a do programu jej vybralo i letošní Berlinale.

Závěr s Woodym Harrelsonem

Dalším z hostů ve Varech bude herec a režisér Vincent Perez, který osobně uvede snímek Ve jménu cti, zařazený do sekce Horizonty. Čerstvou informací je rovněž jméno závěrečného filmu, bude jím komedie Šampióni s Woodym Harrelsonem v hlavní roli. „Je to sympatický remake španělského filmu z roku 2018. Vypráví o jednom nevycválaném trenérovi basketbalu, který jako trest musí provádět prospěšné práce ve formě dočasného trénování basketbalového týmu postižených,“ přiblížil snímek režiséra Bobbyho Farrellyho Karel Och.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!