Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Když ego udolá talent. Watersova revize nejslavnějšího alba Pink Floyd je zbytečná a špatná


Roger Waters, O2 Arena Praha, 28. dubna 2018 | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Recenze
Došlo na dlouho slibované a Roger Waters vydal svoji verzi ikonického alba Pink Floyd z roku 1973 pod názvem The Dark Side of the Moon Redux. Nejen jeho obsah, ale i všechny komentáře okolo působí jen jako schválnost zapšklého starého muže.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Před závorku vytkněme jednu důležitou věc. V kreditech původního alba The Dark Side of the Moon má Roger Waters připsáno kompletní autorství pouze tří písní (Money, Brain Damage a Eclipse) a u čtyř dalších je uveden jako spoluautor, přičemž deska má na tracklistu deset položek – přesto, pokud se bývalí členové Pink Floyd potažmo (spolu)autoři skladeb nebrání právní cestou, má zřejmě právo si s tímto materiálem dělat cokoli.

The Dark Side of the Moon Redux tedy přijměme jako relevantní součást jeho diskografie, žádnou pirátštinu. Ostatně co mezi sebou bývalí členové kapely lidsky mají, není naše starost.

Stejně jako má Roger Waters svaté právo cokoli říkat (a to nejen na hudební úrovni, ale také ve smyslu svých známých politických a společenských názorů), my jako posluchači jeho hudby a jeho vyjádření máme právo si o jeho výstupech cokoli myslet.

Úlohou tohoto textu není opět už posté dokazovat, že některé Watersovy postoje nesou jasné prvky antisemitismu, ani to, že svými rádoby mírovými snahami se stal, ať už záměrně nebo vlastní nešikovností, Putinovým užitečným idiotem. Držme se protentokrát pouze hudby, alba The Dark Side of the Moon Redux a toho, co s ním souvisí. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...