Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sachr s dvojitou šlehačkou

Kultura

  10:26
PRAHA - Když zavřete oči, můžete si myslet, že se píše rok 1900, na pódiu stojí Gustav Mahler a ve vzduchu povlává nostalgie fin de siecle. Mahlera i Mozarta umějí Vídeňští filharmonikové zahrát stejně famózně, jako tamní cukráři upéct sachr.

Mahler. foto: Reprofoto

Tradice a konzervativnost (teprve nedávno vpustil tento maskulinní spolek do svých řad první ženu) evidentně není živému hudebnímu tvoření na překážku.

Bezproblémová jízda
Návrat slavného orchestru na pódium Pražského jara - naposledy tady hostoval v roce 1967 - potvrdil, že renomé jednoho z nejlepších světových těles je zasloužené. Na kompaktním zvuku tělesa mají samozřejmě podíl nástroje - ty se liší od instrumentů používaných ve většině symfonických orchestrů (jejich specifika jsou podrobně popsána na webových stránkách filharmonie). Ale dojem by nebyl tak oblažující, nebýt přirozenosti a samozřejmé jednoty, s jakou vídeňské smyčce frázují, nebýt měkkého tónu bez přemíry vibrata, jemných, ale průrazných dechů a vyváženosti jednotlivých skupin.

V první polovině večera, kdy zazněla Mozartova Pražská symfonie, se zdálo, že orchestr dirigenta ani nepotřebuje, natolik má Mozartovu hudbu zažitou. Leopold Hager, jenž se s orchestrem pravidelně setkává dlouhou řadu let, působil jako přesný strojvůdce, který jen usměrňuje bezproblémovou jízdu spolehlivého vlaku. Být na jeho místě například Nikolaus Harnoncourt, vyznělo by provedení jistě o něco dravěji, dynamičtěji. Nicméně i tato Pražská měla nepopsatelný půvab.

HODNOCENÍ LN: * * * * *

Wiener Philharmoniker
Leopold Hager - dirigent
Pražské jaro
Obecní dům, 13. 5. 2006

Gustava Mahlera pojilo s filharmoniky silné pouto a to, zdá se, přetrvalo století. V jeho 4. symfonii orchestr neustále překvapoval nekonečným spektrem zvukových barev. Groteskní nebo zdánlivě triviální motivy, jimiž Mahler své symfonie protkal, dokáží takto přirozeně zahrát jen hudebníci, kteří jsou doma nejen na koncertním pódiu, ale také v opeře či na plese. Radostnou náladu poslední věty jako by ještě pozdvihla svým ohebným, světlým mezzosopránem Ildikó Raimondiová.

V době, kdy globalizace vzala většině symfonických těles osobitost, si Vídeňští filharmonikové, orchestr s více než stošedesátiletou historií, udržel nezaměnitelnou kvalitu a zvuk. Už teď lze hovořit o jednom z vrcholů letošního Pražského jara.

Autor:

Pronájem bytu 3+1, Čáslav, ul. nám. Jana Žižky z Trocnova
Pronájem bytu 3+1, Čáslav, ul. nám. Jana Žižky z Trocnova

nám. Jana Žižky z Trocnova, Čáslav - Čáslav-Staré Město, okres Kutná Hora
15 000 Kč/měsíc