Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sbalit stan a holínky. Letní festivaly jsou tu

Kultura

  12:00
PRAHA - Kyvadlová doprava, americký punk, zahájení v rytmu ska nebo hvězdy newyorské scény patří mezi lákadla, kterými se snaží získat návštěvníky tuzemské letní festivaly.

Americká punková kapela Anti-Flag, která vystoupí na Migty Sound v Táboře. Ten se koná od 15. do 17. července. foto: Reprofoto

Na Okoř z Dejvic a Kladna

Jedním z prvních bude jednodenní Okoř se šťávou, který se uskuteční 4. června nedaleko Prahy. "Na festival bude opět jezdit speciální kyvadlová doprava z pražských Dejvic a Kladna," řekl pořadatel festivalu Michal Šenbauer.

Akce v okolí malebné zříceniny Okoř se letos uskuteční již potřinácté. Moderátoři Pavel Anděl a Petr Korál na jeviště uvedou kapely Kryštof, Sto zvířat, B.S.P., UDG, České srdce, Vltavu, Lety mimo nebo Vladimíra Mišíka.

"Na festivalu bude i druhá scéna, která svou produkcí vyplní čas mezi přestavbami aparatury hlavních vystupujících," uvedl Šenbauer.

Vstupenky jsou v předprodeji za 250 korun pro dospělého, rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti od 12 do 16 let činí 550 korun. Na místě pak v den festivalu zaplatí dospělí 350 a rodinná vstupenka bude za 800 korun.

Jamajka a Vosto5 na Mighty Sounds

Festival Mighty Sounds, který se koná od 15. do 17. července v Táboře, vedle již oznámených jmen nabídne také americkou punkovou skupinu Anti-Flag, známou svojí kritikou politiky USA a bojující za lidská práva.

Z Jamajky byly ohlášeny legendy žánru ska The Skatalites. Festival kromě hudby opět přichystal i několik divadelních vystoupení. Divadelní stan už ohlásil improvizační divadelní soubor Vosto5 se Stand´artním cabaretem a další divadelní uskupení.

Stejně jako loni se budou na festivalu také zapalovat svíčky pro neziskovou organizaci Světlo pro svět, a přispívat se tak bude na operace očí v Africe. Lístky lze pořídit v sítích Ticketpro, Ticketstream, Ticketportal a Eventim. Od 1. května se jejich cena zvýšila na 820 korun.

Ska, ska a zase ska na Sázavě

Oblíbený festivalový žánr ska zahájí letošní Sázavafest a bude ho provázet po všechny dny programu, který se v prostorách bývalých kasáren v Benešově uskuteční od 4. do 7. srpna. Hned na úvod zahrají Sto zvířat a žánrově bohatí Basta Fidel, žánr ska bude dále zastoupený skupinou Irie Révoltés z Heidelbergu, která loni v listopadu vyprodala pražský klub Roxy.

České barvy v rámci ska dále budou hájit Prague Conspiraci, Fast Food Orchestra, Safar-I ověnčení cenou Anděl 2010 v kategorii ska & reggae či česko-britští The Chancers, jejichž nové album The Age of Rudeness vyšlo 10. března.

Vstupenky na Sázavafest jsou ke koupi za 900 korun plus poplatky v sítích Ticketpro a Eventim.

New York v Ostravě

Newyorská scéna se opět stane součástí festivalu Colours of Ostrava, který se koná od 14. do 17. července. "Hudba New Yorku je tak bohatá, že nám bylo líto jej hned po prvním roce opouštět," vysvětlila ředitelka festivalu Zlata Holušová důvod, proč se opět vrací k tamější hudební scéně.

Na New York City stage se představí téměř dvě desítky kapel, z jejichž středu poutají pozornost hvězdy jako trumpetista Jon Hasell, Roy Ayers, sedmdesátiletá legenda černé popmusic, pionýr jazz funku, r&b, soulu a acid jazzu, a Kyp Malone, člen kapely TV on the Radio, se sólovým projektem Rain Machine. Vedle nich uslyší návštěvníci například trip hopovou zpěvačku Anomie Bellovou nebo zpívajícího baskytaristu od Lou Reeda Fernanda Saunderse.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání ve všech pobočkách sítě Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. V předprodeji bylo omezené množství vstupenek za 1590 korun, po jejich doprodání bude do 13. července cena 1890 korun, na místě se cena zvýší na 1990 korun.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...