Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Festival Scandi chystá lavinu severských filmů. Hlavním snímkem bude Královna severu

Dánská herečka Trine Dyrholmová byla po Timu Robbinsovi druhou hvězdou, která promluvila s účastníky festivalu v rámci Kvifftalks (1. července 2018). foto:  Dan Materna, MAFRA

Druhá polovina ledna bude patřit severským krajinám a jejich nezaměnitelné kinematografii. Od 19. do 25. ledna bude po celé České republice probíhat osmý ročník přehlídky současného severského filmu Scandi.
  5:00

Diváci se můžou těšit na bohatý filmový program naplněný festivalovými předpremiérami, žánrovými tituly, ale i na legendární švédské němé filmy.

Zahajovacím filmem přehlídky bude historické drama Margrete – Královna severu s fenomenální Trine Dyrholm v roli královny Dánska, Švédska a Norska ve 14. století. Jde o úchvatnou nevyřešenou záhadu severských dějin o jedné z nejmocnějších žen v evropských dějinách. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlouhou kariéru známé dánské režisérky televizních sérií jako Vláda, Vražda, Most a americký seriál Ve jménu vlasti.

V nabídce se objeví i film Utéct, čerstvý vítěz nejlepšího evropského dokumentu a animovaného filmu na EFA, nominovaný na evropskou cenu publika Lux Audience Award a v neposlední řadě i v shortlistu na nominace na Oscary jako nejlepší dokument i nejlepší mezinárodní film. Amin Nawabi, uznávaný šestatřicetiletý akademik, zápasí s bolestným tajemstvím, které skrývá už 20 let. Obává se, že mu může zničit život, který si vybudoval pro sebe i snoubence. O svůj příběh se podělí s režisérem Jonasem Poherem Rasmussenem, blízkým přítelem a spolužákem ze střední školy. Poprvé vypráví prostřednictvím animace příběh mimořádné cesty dětského uprchlíka z Afghánistánu.

„I když situace vypadá velice příznivě, letošní ročník jsme připravili na hybridní variantu. Přehlídka se tedy uskuteční jak v kamenných kinech po celém Česku, tak ve Virtuálním kinosále na Edisonline. Nabídka v kinech však bude jiná než online. Máme našlapaný lineup filmů se současnými tématy, které nerezonují pouze skandinávskou, ale i globální a samozřejmě českou společností, “ představuje přehlídku a její pojetí kreativní ředitel Dominik Hronec.

A dodává: „Tak schválně, jsou vám tato témata povědomá? Žena jako silná lídryně národa ve filmu Margrete – Královna severu, právo ženy mít či nemít dítě ve filmu Ninjababy, krize maskulinity, ano, i muži pláčou ve filmech Divoch a Tygři, seniorská samota vyměněná za dobrodružství ve filmu Ocelové dámy, břemeno slávy dětské hvězdy ve filmu Smrt v Benátkách v dokumentu Nejkrásnější chlapec na světě a v neposlední řadě se podíváme na život minority v minoritě na Oscara nominovaném animovaném dokumentu Utéct, který je pro mě osobně jeden z filmů roku 2021.“

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...