Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Festival SHTGN slaví třetí dekádu. I letos nabídne neotřelou elektroniku

Lena Willikens a Vladimir Ivkovic foto: SHTGN

Již třiadvacátý ročník festivalu SHTGN (dříve Shotgun festival) se odehraje 8. až 9. září na severu Čech poblíž Hrádku nad Nisou. Dvoudenní hudební akce se i letos zaměří na neotřelou elektronickou taneční hudbu. Čeští, polští i němečtí návštěvníci se na festival SHTGN nevrací jen díky programu, ale i rodinné atmosféře bez návalů typických pro velké letní hudební akce pod širým nebem.
  16:00

Hlavními hosty letošního ročníku festivalu jsou Lena Willikens a Vladimir Ivkovic. Odchovanci známého düsseldorfského klubu Salon des Amateurs se proslavili díky kombinování na první pohled neslučitelných hudebních stylů: krautrocku, goa trance, idm, acidu nebo techna. Svůj osobitý styl na hony vzdálený hlavnímu proudu předvedli ve všech známých světových klubech. Na SHTGN festival přivezou společné vystoupení.

Pořadatelé již tradičně zaměřují na čerstvé objevy elektronické scény. Letos je zastoupí Holanďan Tamo Hesselink: ostřílený dj se aktuálně na hudební scéně díky vlastní tvorbě etabluje i jako producent.

Stejným případem je i další hostka festivalu: berlínská djka a hudebnice Laura BCR, prezentující lehčí a poslechovější odnože elektronické hudby. Seznam zahraničních hostů uzavírá Steffen Bennemann, pořadatel slavného festivalu Nachtdigital.

Domácí scénu zastoupí hudebník Průvan, jehož skladby spojují elektronické styly techno, dubstep a drumandbass. Dalším výrazným zástupcem Česka bude umělec Oblaka, který na festivalu představí své nové živé vystoupení.

Tuzemsko zastoupí i další. Namátkou: Kletis a Kobayashi Mara, Kredenc, Leoht nebo Servicebot. Hudebníci během páteční a sobotní noci vystoupí na dvou pódiích, denní hudební program je připraven i během soboty.