Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Silvestr v Praze: Divadla budou praskat ve švech

Kultura

  17:00
PRAHA - Také letos nabízejí pražská divadla zájemcům možnost strávit silvestrovské odpoledne či podvečer ve svých hledištích. Ta se každým rokem zaplní do posledního místa.

Don Giovanni se loučí. Na Silvestra zhlédnou návštěvníci Stavovského divadla derniéru. foto: ND

Diváci totiž vědí, že právě v tento den je při reprízách komediálních titulů čeká porce zábavy navíc, když se herci na jevišti snaží jeden druhého překvapit, doběhnout či vyvést z role.

Národní divadlo se zaměřilo na klasiku (balet Louskáček v historické budově, Kouzelný cirkus Laterny magiky na Nové scéně, odpolední derniéra Dona Giovanniho ve Stavovském) a ve Státní opeře se tradičně uskuteční silvestrovská noc se Straussovým Netopýrem Gala.

Na jevišti Divadla ABC se na Silvestra uskuteční dvě reprízy něžné a jímavé komedie Holky z kalendáře, jejíž hrdinky jsou pro dobrou věc ochotny udělat to, co by je nenapadlo ani v těch nejodvážnějších snech. Rokoko uvede revui o fenoménu češství a české národní povaze Viktor K. aneb Český národ neskoná.

Divadlo Na zábradlí ohlašuje na závěr roku inscenaci Jiřího Havelky s názvem Ubu se baví, jakousi improvizaci na jarryovské téma odehrávající se na palubě letadla. Na Palmovce zařadili dvakrát komedii Woodyho Allena Sex noci svatojánské. Divadlo v Dlouhé se rozloučí silvestrovským představením nazvaným Krátké písně z Dlouhé, ve kterém zazní písničky z inscenací uvedených v patnáctileté historii této scény.

Fidlovačka uvede bláznivou Feydeauovu komedii Proutník pod pantoflem a Jezerka nesmrtelnou Charlyovu tetu s Radkem Holubem v populární dvojroli.

Veselo bude také v Branickém divadle, kde nabídnou odpoledne divákům občerstvení a komedii Světáci v režii a úpravě Lumíra Olšovského. Divadlo Bez zábradlí zahraje dvě reprízy komedie Indická banka.

Kalich zaplní vpodvečer diváci při repríze muzikálu Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové Robin Hood. "Herci mají protentokrát na jevišti povoleno úplně všechno," upozornil mluvčí Jaroslav Panenka. Stejně tak by mohlo být veselo ve vršovickém Divadle Mana v budově Husova sboru. Protagonistou one man show Blázinec, doplněné přípitkem a afterparty s autogramiádou, je totiž Oldřich Kaiser.

Divadlo Metro uvede na Silvestra komedii Gustava Skály Drahé tety a já. V Divadle Palace rozesměje publikum od 14 a 17 hodin Camolettiho komedie A do pyžam! a v blízkém Divadle Radka Brzobohatého od 13 a 18 hodin eroticky laděná komedie Sodoma Gomora. Je příběhem z venkovského prostředí o nevěře a žárlivosti. Vypovídá o tom, co se stane, když dobrosrdečný a naivní Stojan ukryje před bouří kamarádovu ženu do svého domu i postele. Před lety se v Praze hrála pod názvy Bóží dopuštění a Taková spoušť.

Autor: