Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Skvělí Pixies upotili Akropoli

Kultura

  16:28
PRAHA - Chcete udělat koncert roku? Pozvěte jednu z nejlepších skupin všech dob a nechte ji skoro dvě hodiny hrát v klubu pro pět set celoživotních fanoušků.

Kim Deal foto: www.rejzek.comReprofoto

Bostonští Pixies jsou nejdůležitější skupinou přelomu 80. a 90. let. Předloni se po více než desetileté pauze dali znovu dohromady a vyrazili na turné. Protože byl o jejich koncerty obrovský zájem, vydali se letos na turné znovu. Dlouho vyprodaný pražský koncert byl „zahřívacím“ kolem, po něm následuje vystoupení na festivalu Pohoda v Trenčíně a další evropských festivalech.

Black Francis Výjimečně klubový koncert, kterým Pixies ve čtvrtek večer zahájili letošní turné, byl neopakovatelný zážitek. Přes dvacet písniček, od úvodní Bone Machine až po závěrečnou La La Love you, přivedlo do varu všechny, kdo se dokázali narvat do pražské Akropole. Teplota se rozhodně vystoupala nad 50 stupňů a protože nikdo nevydržel jen tak postávat, za chvíli ze všech diváků tekl pot. 
 
Atmosféra v rozpáleném klubu byla neuvěřitelná. Už když tlouštík Black Francis, kytarista Joey Santiago, zpívající baskytaristka Kim Deal a bubeník David Lovering nastoupili, přivítal je několikaminutový nadšený řev a potlesk, což Pixies viditelně překvapilo. Tím spíš, když pak diváci celý koncert nadšeně prozpívali, několikrát vypomohli při zapomenutí textu a dokázali lehce odpustit několik lapsů občas nesehrané kapely.
 
Pixies odehráli skoro všechny své nejznámější hity. Vyjmenovávat jednotlivé skladby nemá moc smysl. Koncert se proměnil v jednolitý energický proud kytarově punkového nářezu, rock'n'rollového nadšení a Francisova zpěvu. Z něj jen vyskakují momenty věčně se usmívající Kim Deal, která vyplivovala cigarety vždy, když ji překvapilo, že už zase má zpívat, nebo závěrečný zpěv bubeníka Loveringa, kterého Francis jakoby nechtěl nechat skončit.

Vybrat pro koncert Pixies malý klub se zdálo jako nesmysl, zvlášť když je v Praze přes 30 stupňů. Ale tenhle neuvěřitelný zážitek už se nebude opakovat. Kdo tam nebyl, nepochopí. Každému, kdo na koncert prožil, se Francisův ječák navždy zařízl do duše...

Autoři: