Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Smetanova Hubička se v USA hraje v kostýmech z Barrandova

USA

  12:00
PRAHA - Až do července budou návštěvníci divadla Opera Theatre v americkém městě Saint Louis tleskat kromě výkonů sólistů i kostýmům z fundusu Barrandov Studia. Na dvě stě padesát kusů z jeho sbírek se totiž objeví v tamním nastudování Smetanovy Hubičky.

Smetanova Hubička v Saint Louis foto: Saint Louis Opera Theatre

Hubička v Saint Louis

Opera Theatre v Saint Louis patří k nejuznávanějším operním scénám v USA. Divadlo bylo založeno v roce 1976. Nestárnoucí klasiku Bedřicha Smetany režíruje Michael Gieleta, orchestr řídí Anthony Barrese. V hlavních rolích se představí Corinne Wintersová jako krásná, ale zásadová Vendulka a Garrett Sorenson jako její nastávající Lukáš.

Kostýmní výtvarník Fabio Toblini zhlédl jevištní provedení Hubičky v Irsku, kam putovaly barrandovské kostýmy na přelomu léta a podzimu 2010. Rozhodl se, že kostýmní výpravu saintlouiského představení pojme v obdobném duchu.

"Původní představení se odehrává v Čechách XIX. století. Kostýmní výprava ovšem mísí historizující prvky a tradici lidových krojů s náznaky období druhé světové války," uvedla k Tobliniho stylizaci ředitelka fundusu Věra Krátká.

S výběrem v Praze pomáhala Toblinimu také irská kostýmní výtvarnice Monica Ennisová. Do USA byly kostýmy dodány počátkem dubna, zpět do barrandovských skladů se vrátí v červenci.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...