Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sněženky a Machři hlásí návrat

Kultura

  12:52
PRAHA - Zatím v knižní podobě, za rok možná už i v té filmové, se vracejí hrdinové oblíbeného filmu z roku 1982 Sněženky a Machři.

Po letech.Karel (Michal Suchánek), Viky (J. A. Duchoslav) a Radek (Václav Kopta). foto: Pavel WellnerLidové noviny

Včera předali autoři Radek John a Ivo Pelant knihu Sněženky a Machři po čtvrt století hercům, kteří kdysi v dodnes populární komedii hráli. „Ti si ji teď přečtou, a pak uvidí, jestli s námi do filmu půjdou,“ řekl Radek John. Kniha prý nečerpá ze skutečného života protagonistů, ačkoli to tak nezřídka působí.

Například dcera tělocvikáře Kardy Marika se snaží uchytit v USA jako herečka, stejně jako její představitelka Eva Jeníčková alias Ava Jansen, Viky Cabadaj pracuje coby lyžařský instruktor, což je profese i jeho představitele Jana Antonína Duchoslava, a z Karla Máchy (hrál ho Michal Suchánek) je televizní hvězda... Setkání Vikyho a někdejšího profesora Kardy (Radoslav Brzobohatý) - dnes majitele horského pensionu - je záminkou ke srazu abiturientů...

Scenáristická dvojice John-Pelant je podepsaná nejen pod původním filmem, ale i pod dalšími snímky Karla Smyczka, Jen si tak trochu písknout a Jako zajíci. Zda se i ze Sněženek a Machrů po čtvrt století stane film, rozhodne kromě zájmu herců i prodej knihy. „Nejsou to žádní Snowboarďáci, je to čtení pro docela jinou generaci,“ vysvětluje Pelant. A John dodává: „Je to kniha o tom, jací jsme a jak jsme dopadli.“

Kdysi vidělo Sněženky a Machry milion diváků
Autoři věří, že po knize bude hlad, na filmu Sněženky a Machři vyrostla celá generace dnešních pětatřicátníků a čtyřicátníků.

Film měl premiéru v březnu roku 1983 a přišlo na něj přes milion diváků, od té doby se bezpočtukrát vysílal v televizi.

O natočení pokračování úspěšného titulu se už párkrát uvažovalo, naposledy záměr překazili před dvěma lety Snowboarďáci. Na dva filmy z podobného prostředí je prý náš trh malý.

Zda se Radoslav Brzobohatý, Michal Suchánek, Veronika Freimanová, Jan Antonín Duchoslav, Václav Kopta a Eva Jeníčková opět sejdou na horské chatě, je zatím ve hvězdách. Nicméně producent Jan Nejedlý je připraven příští zimu film natočit.

Zatím jsou prý předčasné i diskuse o tom, kdo by měl film režírovat. „Není vyloučeno, že by to mohl být zase Karel Smyczek, případně jiný zkušený filmař nebo naopak někdo z mladé režisérské generace... Ještě jsme nikoho neoslovili,“ říká Jan Nejedlý z České produkce.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!