Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Soud osvobodil obžalované v kauze kradeného obrazu Toyen

Kultura

  13:30
PRAHA - Benešovský soud rozhodl, že podezřelá transakce, které se účastnil i sběratel a obchodník s uměním Patrik Šimon, nebyla trestným činem.

Obraz Severní krajina od malířky Toyen foto: Reprofoto

Obraz Severní krajina malířky Toyen z roku 1931 původně patřil rodině Mlady Filípkové, které byl v roce 1992 ukraden.

Zloději ho ještě před zatčením stihli prodat a v roce 1996 se přes překupníky dostal až k poslednímu držiteli díla Josefu Běhunčíkovi, který jej koupil za 3,5 milionu korun. Ten později požádal svého známého Pavla Filipa, aby na něj za provizi sehnal kupce. Filip do věci zaangažoval sběratele a obchodníka s uměním Patrika Šimona, který údajně plánoval, že obraz pořídí pro sebe.

Chtěli zabránit pochybnostem?

Obžalovaní později zjistili, že může jít o dílo, které bylo ukradeno Filípkové. Údajně pak nabízeli původním majitelům 1,8 milionu korun za vymazání obrazu z registru kradených děl. Obžalovaní vinu odmítli, prý jen usilovali o narovnání a chtěli zabránit pochybnostem, které by se mohly v budoucnu objevit. Prý se také domnívali, že by nemuselo jít o orginální obraz, ale o autorskou repliku. Přední znalec díla Toyen Karel Srp ale již v minulosti u soudu uvedl, že neví nic o tom, že si Toyen dělala repliky svých děl ve stejné velikosti, stejnou technikou a pod stejným názvem.

Jeden z trojice obžalovaných Pavel Filip přichází 22. října na jednání Okresního soudu v Benešově

Soud dnes konstatoval, že skutek se stal, ale nebyl trestným činem. Verdikt je ale nepravomocný, žalobkyně se odvolala ke krajskému soudu. Dva z obviněných si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Vlastnictví obrazu se ještě bude řešit

Soudkyně Ivana Doubková uvedla, že toto trestní řízení nemohlo sloužit k tomu, aby bylo vyřešeno vlastnictví obrazu. Posudek Národní galerie ale podle ní jednoznačně prokázal, že v kauze nešlo o kopii, jak naznačovala obhajoba. Běhunčíkův obraz je podle Doubkové skutečně tím, který byl odcizen původním majitelům.

"Doufám, že média konečně pochopila, na čí straně je pravda. Jsme seriózní obchodní společnost a sběratelé," komentoval rozsudek zjevně spokojený Šimon. Původní majitelka Mlada Filípková verdikt naopak označila za tragédii. Novinářům řekla, že obraz, který je nyní v držení státu, bude chtít rozhodně získat zpátky podáním určovací žaloby.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...