Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Špičkový klavír. Janáčkova filharmonie si nechala přivézt Steinway za 4,6 milionu

Janáčkova filharmonie si v Hamburku vybírá nový klavír Steinway. foto: JFO

OSTRAVA - Hostující světoví hudebníci zvyšují i nároky na nástrojové vybavení orchestru. Janáčkova filharmonie si zajela do Hamburku vybrat klavír značky Steinway, která jako jediná splňuje univerzální parametry sólového nástroje pro světové koncertní síně. Na kvalitě se nevyplatí šetřit. Nástroj byl filharmonii přivezen v pondělí 2. března.
  14:00

I výběr provázely „složitosti“, začínal mezi deseti kusy. Nakonec se zúžil na dva stejně vhodné klavírní kandidáty. Mezi nimi se ale překvapivě rozhodlo velmi rychle. 

Janáčkova filharmonie si v Hamburku si vybírá nový klavír Steinway.
Janáčkova filharmonie si v Hamburku si vybírá nový klavír Steinway.

„Ten druhý, tedy nástroj, který jsme nakonec pro Ostravu vybrali, byl velice osobitý. Nemyslím, že by byl na první ´dotek´ úplně snadný, ale rozhodně s největším zvukem a barevnou dynamickou škálou, která vás prostě rozechvěje. Od začátku jsem se toho nástroje trochu bál a zároveň ho chtěl. Velmi mě potěšilo, že rozhodnutí bylo nakonec rychlé a jednohlasé,“ sdělil ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla.

Navíc to bude patrně první klavír v České republice, který má speciální, tzv. harmonická dusítka. „Nový patent formy Steinway&Sons, který umožňuje pianistům lepší a dokonalou kontrolu nad zvukem při minimálním použití pedálu,“ doplnil.

Jsem si jist, že Janáčkova filharmonie Ostrava získala nekompromisní nástroj světové kvality,“ dodal Žemla na závěr.  Na Steinway s cenovkou 4,6 milionu korun přispělo polovinu částky účelovou dotací město Ostrava.