Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Spisovatel Forsyth končí s thrillery. Manželka nechce, aby cestoval do nebezpečných míst

Kultura

  6:00
Světově uznávaný autor politických thrillerů, který má na kontě 70 milionů prodaných výtisků svých knih, končí v osmasedmdesáti letech s psaním. „Jsem unavený a nemůžu přece jen tak sedět doma a psát milé románky ze své pracovny,“ prohlásil spisovatel a někdejší agent britské tajné služby Frederick Forsyth v rozhovoru pro agenturu AFP.

Frederick Forsyth foto: Wikimedia Commons

Forsyth (narozen 25. srpna 1938), ve své vzpomínkové knize, která vyšla v angličtině minulý rok, prozradil, že pracoval ve velké míře pro britskou tajnou službu MI6.

„Už nemám co říci, vyčerpal jsem náměty,“ řekl v rozhovoru pro agenturu AFP spisovatel, který začal svou kariéru jako pilot Britského královského letectva a poté pracoval pro zpravodajskou agenturu Reuters. Působil ve Východním Berlíně, v Paříži a jako reportér BBC v Africe. Jako spisovatel se prosadil už svým druhým románem Den pro šakala (1971), o fiktivním atentátu na Charlese de Gaulla, který byl později i zfilmován s Edwardem Foxem v hlavní roli. Od té doby jeho popularita stále rostla.

Za náměty často cestoval po celém světě. Po své poslední cestě do Somálska, kde pracoval na podkladech pro román Seznam smrti ( 2014), mu prý jeho manželka řekla: „Už jsi moc starý na to, abys jezdil na taková místa. Je to tam zatraceně nebezpečné a ty už neběháš tak rychle, jako jsi běhával.“ Forsyth, který vždycky na psaní používal psací stroj, proto zkoušel vyhledávat informace online, ale s výsledky byl podle svých slov „velmi nespokojený“.

V rozhovoru pro AFP prohlásil, že jeho biografický román The Outsider je jeho labutí písní. „Vždyť kolik pekařů peče housky, když je jim 78?,“ ironizoval svou situaci.

Hovořil také o své práci pro MI6 v Africe a v bývalém sovětském bloku během studené války. Forsyth řekl, že posílal rukopisy svých připravovaných románů do MI6 k nahlédnutí, aby zkontrolovali, zda nevyzrazuje citlivé detaily, a oni je někdy vrátili zpět podtrhané a poznámkami.

Forsyth pracoval pro Reuters a BBC v 60. letech ve Francii, Nigérii a Východním Německu. V době, kdy pracoval v Nigérii, byl z důvodu svého příliš kritického postoje okolo krize v Biafře propuštěn. Vrátil se do Londýna a finanční tíseň ho přivedla ke psaní. Po velkém úspěchu románu Den pro Šakala rychle následovaly bestsellery Spis Oddesa (1972), Žoldáci (1974) a další.

Po skončení studené války psal Forsyth thrillery o Al-Káidě nebo o dronové válce. Pravidelně také publikoval sloupky v novinách Daily Express, ve kterých často psal o otázkách terorismu, válečných záležitostech a zahraniční politice.

Jako dlouholetý obhájce Brexitu Forsyth řekl, že byl spokojen s výsledkem referenda v červnu, ale kampaň byla podle něj „zbytečně urážlivá.

Poté, co přestal psát, prohlásil, že se nyní zaměří se na kampaň pro Alexandera Blackmana, který byl odsouzen k doživotnímu vězení za natáčení zraněného afghánského bojovníka v roce 2011.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!