Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Start Benátské noci: na večírek pro nedočkavé přijelo 2500 lidí

Slovensko

  22:00
PRAHA/MALÁ SKÁLA - V Malé Skále na Jablonecku začal dnes 18. ročník festivalu Benátská noc, na kterém se do neděle představí několik desítek tuzemských i zahraničních skupin a interpretů. Program takzvaného večírku pro nedočkavce zahájila rocková skupina Dymytry.

Festival - ilustrační foto. foto: ČTK

Hvězdami dnešního večera jsou Kamil Střihavka se svou doprovodnou skupinou Leaders a slovenští No Name. Produkci prvního dne festivalu v ranních hodinách zakončí Aleš Brichta Band a dýdžej Pavel Cejnar. Podle pořadatelů zatím dorazilo 2500 lidí. Pro motoristy je připraveno nové centrální parkoviště zdarma.

"První návštěvníci už začali přijíždět ve středu, kdy vyrostlo stanové městečko, jehož obyvatelé neustále přibývali. Zatím jsme nezaznamenali žádné problémy," řekla ČTK zástupkyně pořadatelů Johana Turnerová. Dodala, že v předprodejích se zatím prodalo přes 7000 vstupenek.

Hlavní část festivalu začíná v pátek, kdy se představí jedna z hlavních hvězd celé Benátské noci, irský rockový a bluesový kytarista Gary Moore.

Zahrají Kabát i Die Happy
"Fanoušci se mohou těšit na sklady Out In The Fields či Empty Room, ale i tři zcela nové písně," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze hudebník, který se proslavil také hitem Parisienne Walkways, kterým koncert zakončí. Velký zájem fanoušků poutá v sobotním programu mimo jiné skupina Kabát, pro kterou to bude jediné letošní festivalové vystoupení v České republice. V neděli se představí další zahraniční hosté, švýcarští rockeři Krokus nebo skupina The Sweet, která nahradí původně avizované The Slade.

Benátská noc letos v Českém ráji přivítá i německé Die Happy se zpěvačkou Martou Jandovou, finské metalisty Stratovarius, se Slovenska přijede Tublatanka, Richard Müller nebo Horkýže slíže, tuzemskou scénu budou mimo jiné zastupovat Mig 21, David Koller, Tomáš Klus, Xindl X, Arakain, Michal Hrůza, Sto zvířat, Žlutý pes a další. Mezi velmi očekávané patří sobotní vystoupení britské rockové skupiny Fiction Plane, jejímž členem je syn známého hudebníka Stinga, zpěvák a baskytarista Joe Sumner.

Na festival může přijet až 20.000 lidí
Pořadatelé připravili také doprovodný program, jehož součástí budou atraktivní Balónkové závody a tradiční neckyáda na Jizeře.

Na loňském ročníku oblíbeného festivalu se na čtyřech pódiích za tři dny představilo na 120 kapel a interpretů. Podle odhadu pořadatelů akci navštívilo rekordních 20.000 lidí, o 4000 více než ročník předcházející.

Akci provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. K dohledu nad akcí využije policie i kamer, které jsou v Malé Skále na pěti místech. Poprvé také policie v ostrém provozu otestuje nový speciální monitorovací vůz.

Autor: