Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Proč skončil Zelený Raul vlastně dodnes nevím, byl to pro mě šok, říká výtvarník Štěpán Mareš


Nejznámější výtvor. Štěpán Mareš s postavou mimozemšťana Zeleného Raoula, který osmadvacet let sledoval dění v Česku. | foto: ČTK

Premium Doporučujeme
Výtvarníka Štěpána Mareše (* 1972) má člověk spojeného hlavně s komiksem Zelený Raoul. Také na aktuální výstavě v pražském Tančícím domě má tato postavička své místo. Ale nejen ona. Výstava má šťastný formát retrospektivy a ukazuje, že Mareš zvládá i řadu dalších poloh: kreslený humor, volnou kresbu, plakáty, reklamní práce – a hlavně olejomalbu. „Malba je to hlavní,“ říká. „Tady jsem nejblíž sobě.“ Výstava trvá do 25. září.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Proč vlastně Zelený Raoul loni skončil?
Upřímně – nevím. Zelený Raoul vycházel osmadvacet let a měl jenom dva výpadky: jednou kvůli jedenáctému září 2001, podruhé o pár let později, kdy jsem měl brutální horečky, čtyřicítky, a fakt nešlo kreslit. Jinak poctivě týden co týden: Vánoce Nevánoce, narozeniny nenarozeniny. Bavilo mě to ale moc. A pak najednou z časopisu začali mizet lidi, kteří ho zkraje devadesátých let zakládali. Nepřikládal jsem tomu příliš váhu, dokud mi loni v září nepřišel mail, že Raoul končí. Byl jsem zrovna ten víkend v Bruselu a byly to jedny z nejintenzivnějších dnů, co jsem zažil. Šok – a pak stovky mailů a telefonátů...

Lidovky.cz: Stýská se vám po Raoulovi? Nebo to po těch osmadvaceti letech plného zápřahu vidíte po roce spíš jako úlevu, vysvobození?
Nejdřív jsem byl trochu naštvaný, tu novou situaci jsem moc nechápal. Po pár hodinách, možná dnech to ale odlehlo, říkal jsem si, že budu mít konečně trochu volného času. Jenže netrvalo to ani týden a přišla nabídka na novou spolupráci. Ideálně hned. Vzniknul Dezoland. A já jsem zas ten křeček v kole. Prázdniny se nekonají.

Lidovky.cz: Ale určitě ubylo výhružek a žalob.
S Raoulem to byl denní chleba. Že mě zmlátí, zabijou. Stovky a stovky anonymů. Taky spousta žalob.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!