Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svědomí? To ouzko tadydlenc...

Kultura

  16:11
Když má někdo pro strach uděláno, nelekne se ničeho. Ani pekla. Takové je hlavní poselství pohádky Hrátky s čertem. Ale z dnešní perspektivy lze příběh o „upisování duší“ číst i jako podobenství o tom, jak v minulém režimu získávala StB občany pro tajnou spolupráci. „Cesta do pekla je široká a pohodlná,“ říká mladý ambiciózní čert-agent Lucius. Stačí podepsat „ceduličku“ -a poslušný občan má vystaráno.

Ženicha za podpis. Mezi odměny nabízené pekelnou organizací patřil i atraktivní partner. foto: KirkéReprofoto

Vyznění filmu je k české povaze milosrdné. Lidi ochotné ke spolupráci s tajnou policií ukazuje pohádka jako slabé, ale v jádru dobré a poctivé. To je případ princezny Dišperandy a její služebné Káči. Tak moc chtějí ženichy, že se klidně upíšou vlastní krví a ani moc nehledí na důsledky. Proč taky, smrt i revoluce se přece vždycky zdají být tak daleko.


Hrátky s čertem očima...

...psychologa: Vydá na doktorát z teologie

...filmového kritika: Omnimor, Karborund a ti druzí

...jmenovce: Tajemné kouzlo hrdinova jména

Naopak lidé zásadoví a mravní jsou vykresleni jako podezřelí podivíni. Takový je otec Školastykus, který žije celý život v odříkání. Jí sušené kobylky, ale tajně závidí lidem, kteří se můžou ládovat pečenými kuřaty. Stejné je to i s ostatními slabostmi. Školastykus se vyhýbá pokušení a s čerty nechce nic mít, ale k duševní pohodě mu to moc nepřispívá. Navíc neumí odpouštět: když se ukáže, že hříšníci se vyhnou peklu a skončí stejně jako on v nebi, bere to jako nesmírnou nespravedlnost.

Jaký rozdíl v porovnání s „poctivým“ loupežníkem Sarka Farkou, který se k stáru napraví aMariáš. Hercům při vytváření jedné z klíčových scén filmu pomáhal i odborný poradce. stane se z něj dobrák. A konec konců ani samotní agenti nejsou nijak nesympatickými hrdiny. Čerti Omnimor a Karborund jsou staří roztomilí popletové, čert Lucius zase nezkušený kariérista. Strach nahání snad jen chladný a prohnaný doktor Solfernus. Zato oslavou české povahy je dragoun Martin Kabát. Veselý, zábavný a plný života. S čerty se stýká a pekla se nebojí. Čertovské packaly bez váhání obere v kartách. Až když si dá partičku se Solfernem, narazí kosa na kámen. Ale i pak si ví tenhle český chlapík rady: místo své duše nabídne peklu dvě cizí. Později se to snaží napravit a vydá se sám do pekla. Naštěstí mu pomůže anděl Teofil, který paprskem božího světla provede v pekelném archivu cosi jako skartaci. Duše tak zachrání.

Dozvíme se z pohádky, co je to svědomí? „Takové to ouzko tadydlenc,“ říká jeden z hrdinů a ukazuje si na prsa. Jenže to je na poselství málo. Hledejme ho spíš ve slovech krále. Když Školastykus postříká Solferna svěcenou vodou a ten v oblacích kouře zmizí, král říká: „Fuj, to je smrad, v tom se nedá panovat.“ Hezky řečeno.

Originální pohledy na televizní Vánoce

Sobota 15. prosince:
Pyšná princezna

Pondělí 17. prosince:
Princezna se zlatou hvězdou na čele

Úterý 18. prosince:
Císařův pekař /Pekařův císař

Středa 19. prosince:
Mrazík

Čtvrtek 20. prosince:
Tři oříšky pro Popelku

Pátek 21. prosince:
Byl jednou jeden král

Sobota 22. prosince:
Hrátky s čertem

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...