Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Světec a milenka. Církev se proti kontroverznímu filmu brání milostnou korespondencí

Kultura

  6:00
Do boje proti filmu Matilda, který zobrazuje nemanželskou lásku posledního ruského cara Mikuláše II. k baletce Matildě Kšesinské, se pustila i pravoslavná církev. Po Moskvě nechala postavit stovky reklamních poutačů s fotkami Mikuláše, jeho manželky a výňatky z jejich milostné korespondence. V Jekatěrinburgu dokonce zapálil kvůli Matildě řidič celé kino.

Historický film Matilda je fikcí, ve které jsou domněnky propojeny s reálnými událostmi. Kritici však mluví o „falzifikaci dějin“. foto: TPO

Člověk takto milující svou manželku nemohl mít milenku. To se v kostce snaží říct zhruba tři stovky nových poutačů, které nechala pravoslavná církev postavit v Moskvě. Na tabulích je vyfocen Car Mikuláš II. se svou manželkou Alexandrou. Výsledný obrázek je vždy doplněn citací ze vzájemné milostné korespondence posledního carského páru.

27.září 2017 v 13:13, příspěvek archivován: 03.října 2017 v 12:02

Ačkoliv poutače výslovně necílí na film Matilda, svým obsahem nemohou nechat nikoho na pochybách. Snímek Matilda vypráví o zakázaném vztahu Mikuláše II. s petrohradskou (a dokonce v té době ještě nezletilou) baletkou Matildou Kšesinskou. Pravoslavná církev prohlásila Mikuláše II. a jeho rodinu v srpnu 2000 za světce. Všichni jsou totiž vnímáni jako mučedníci poté, co je v roce 1918 v Jekatěrinburgu revolucionáři popravili a jejich těla pohodili do masového hrobu.
Ruské pravoslavné církvi tak film není příliš po chuti. Tím spíše, že snímek má obsahovat i poměrně odvážné scény mezi Matildou a Mikulášem.

Poutače jsou nicméně pouze nenásilným protestem proti filmu. V Jekatěrinburgu ale začátkem září vjel muž s autem skrze zeď přímo do prostor kina. Řidič se zranil a kino vyhořelo. Podle informací ruských deníků šlo o protest právě proti Matildě.

Největší ruský řetězec kin nebude promítat film Matilda o carovi a jeho milence

Lidé vyhrožují smrtí i režisérovi filmu, Alexejovi Učitělovi (Kraj, Deník jeho ženy). Ten získal v roce 2008 hlavní cenu na filmovém festivalu v Karlových Varech za snímek Zajatec. „Myslím si, že ty poutače jsou velmi dobrá reklama pro náš film. Zobrazují přesně to, co se snažíme říct,“ řekl režisér v rozhovoru pro rádio Echo Moskvy. V minulých měsících se nicméně dostal do problémů i s ruskými úřady. V srpnu dokonce útočníci naházeli několik zápalných lahví do prostor kanceláří Učitělovy filmové společnosti. „Shoř za Matildu!“ hlásaly letáky, které pachatelé nechali na místě činu.