Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Tata Bojs pojedou šňůru s 'písmenkovými' kapelami

Kultura

  12:53
PRAHA - Kapela Tata Bojs po čtyřech letech vyrazí na jedno z nejrozsáhlejších turné své kariéry, na kterém představí aktuální album Ležatá osmička. Koncertní šňůru kapela zahájí 6. října v brněnském klubu Fléda a v tuto chvíli je 13 potvrzených zastávek v Česku a pět slovenských koncertů. Počet vystoupení se může ještě zvýšit.

Tata Bojs na Velodromu Tělovýchovné jednoty KOVO foto: Salim Issa

"Program bude sestavený samozřejmě s důrazem na písně z nového alba a to i ty, které na letních festivalech nezazněly. Ale chtěli bychom sáhnout opět i hluboko do historie a program udělat vrstevnatý stejně, jako vnímáme svou minulost," uvedl k programu bubeník a zpěvák Milan Cais.

Zatímco slovenská část turné se uskuteční v pevně dané sestavě společně s místními skupinami Para a Billy Barman, domácí koncerty budou ve znamení hned několika zajímavých hostů, které si vybrali sami Tata Bojs. Střídavě se na turné představí Republic Of Two, Sunflower Caravan, Longital, Dva a Lus3.

"Při výběru hostů jsme samozřejmě dávali přednost souborům, které mají v názvu číslovky. Nicméně protlačilo se nám tam i pár čistě písmenkových. Každopádně jsou to všechno kapely, které se nám líbí a těšíme se, že s nimi budeme moci sdílet pódia," podotkl baskytarista a zpěvák Mardoša.

Při šňůře bude mít speciální postavení zastávka 25. října v bývalé basketbalové hale Sparty dnes Hala Letná v Praze 7, kde se dá očekávat nejnákladnější a nejvýpravnější show v historii Tata Bojs. Hostů bude víc, dojde i na křest Ležaté osmičky a scéna bude podle návrhu Caise.

"Jsou to už dlouhé čtyři roky, co jsme naposledy hráli v téhle hale v programu nazvaném Barevná hudba Tata Bojs. A tak bylo dost času se rozmyslet co dál. Nad scénou, která se v Praze odehraje nejspíš neopakovatelně, už přemýšlím skoro dva roky. Máme nachystáno tolik překvapení, že se to sem ani nevejde," uvedl Cais.

Bližší podrobnosti k turné se nacházejí na www.tatabojs.cz.

Kluci z naší školky

Tata Bojs založili na sklonku 80. let na pražské Hanspaulce dávní kamarádi z mateřské školy Milan Cais a Mardoša. Na místě kytaristy se vystřídalo několik muzikantů, nyní s nimi vystupuje Vladimír Bár. Sestavu kapely v roli "neustálého hosta" léta doplňovala zpěvačka Klára Nemravová, klávesy obsadilJiří Hradil. Kapela debutovala před 13 lety deskou Ukončete nás...!, následovala alba Nekonečná stanice, Futuretro a Biorytmy. Součástí její diskografie jsou i dvě desky remixů a výběrové album za léta 1989 až 1997 s názvem Šagalí léta.

Koncepční Nanoalbum kapele v roce 2005 při vyhlašování výročních cen Akademie populární hudby přineslo čtyři sošky Andělů. V rámci projektu skupina vydala knihu Nanobook; navíc inspirovala vznik tanečního představení Nanopicture v pražském Divadle Ponec. Poslední řadové studiové album Kluci kde ste? s velkým hitem Pěšáci vydala kapela před čtyřmi lety.

Autor: