Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Ten film je němý?! Umělec rozhořčil diváky

Kultura

  14:10
LONDÝN - Snímek Michela Hazanaviciuse Umělec (The Artist), který po celém světě sklízí uznání kritiků a prestižní ocenění, nenadchl některé z diváků. V britském Liverpoolu došlo i na vracení vstupného.

George Valentin (Jean Dujardin) a Peppa Millerová (Bérénice Bejoová), hrdinové snímku The Artist

Jak na svých webových stránkách informuje londýnský The Telegraph, provázelo liverpoolské promítání snímku čerstvě oceněného Zlatým globem pro nejlepší komedii značné zklamání části diváků. Někteří žádali vrácení vstupného, návštěvníky dalších představení proto zaměstnanci kina už předem upozorňovali, že film je němý.

Zástupci multiplexu Odeon Liverpool One zprvu jakékoli komplikace popírali, později však přiznali, že "byl vrácen malý počet vstupenek". Politika společnosti je prý taková, že do deseti minut po začátku kteréhokoli filmu může návštěvník odejít a nechat si vrátit peníze.

Francouzsko-belgický film The Artist je poctou němé éře Hollywoodu. Jeho hrdinou je herec, který se marně snaží vzdorovat nástupu zvukovému filmu. Režisér Michel Hazanavicius prý doufá, že jeho snímek je jen prvním z řady filmů, které znovuobjeví půvab a možnosti pohyblivého obrazu bez zvukových dialogů. "Kdyby nepřišla zvuková éra, neměli bychom Billyho Wildera nebo Woodyho Allena. Ale je také pravda, že jsme s jejím příchodem něco ztratili," uvedl režisér.

Příhodu s vracením vstupného označil Hazanavicius za zábavnou: "Doporučil bych lidem, aby to udělali vždy, když nevidí film, jaký očekávali. Pokud na plakátu není napsáno 'Tohle je špatný film' a jim se špatný zdá, ať si nechají vrátit peníze!"

Film The Artist vedle ocenení na Zlatých glóbech získal také nejvíce nominací na britské ceny BAFTA a je i jedním z favoritů letošních Oscarů.

Autor: