Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

The Killers mají klip k protitrumpovské písni, režíroval ho slavný Spike Lee

Kultura

  10:11
LAS VEGAS - Americká rocková skupina The Killers zveřejnila nový klip ke své písni Land of The Free (Země svobodných), která je protestem proti plánu prezidenta Donalda Trumpa postavit zeď na hranici s Mexikem. Video, které ukazuje drobné výseky ze života migrantů mířících do Spojených států, režíroval slavný filmař Spike Lee.

Americká rocková skupina The Killers. foto: Web The Killers

Členové kapely dali režisérovi při tvorbě klipu naprostou volnost a své nové video vnímají jako „hluboce procítěný nářek inspirovaný součanými událostmi a nedávnými tragédiemi ve Spojených státech“, citovala hudebníky agentura Reuters. V textu písně se zpívá mimo jiné o „zdi tak vysoké, aby přes ni špinavýma rukama nedosáhli na naše sny“ a Spike Lee v klipu zdůraznil právě téma migrace. Sleduje v něm například život v improvizovaných táborech nebo konfrontuje záběry migrantů a pořádkových sil.

Jedenašedesátiletý režisér, herec, dokumentarista, scenárista a producent Lee bývá označován za nejlepšího kronikáře afroamerického života v Americe i provokujícího kritika poměrů. Během své kariéry získal desítky filmových cen i nominací, jeho nejnovější snímek BlacKkKlansman získal loni cenu na festivalu v Cannes, byl nominován na Zlatý glóbus a bude se ucházet i o cenu Bafta. Lee je rovněž oceňovaným tvůrcem hudebních klipů - je například autorem videa k písni Michaela Jacksona This Is It nebo k hitu Cose Della Vita Erose Ramazzottiho.

Pro Trumpa je zastavení ilegální migrace z Mexika klíčovým tématem a již od své předvolební kampaně v roce 2016 slibuje, že na hranici dlouhé 3200 kilometrů nechá postavit bariéru. Kvůli jeho neshodám s demokraty o financování tohoto projektu je už více než tři týdny pozastaven provoz části amerických vládních úřadů, což je nejdelší podobný výpadek v historii USA.

Režisér a herec Spike Lee.
Americká rocková skupina The Killers.
Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...