Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

To byl socialistický realismus, ukazují na zámku ve Slavkově

Kultura

  14:00
SLAVKOV - Socialistický realismus jako svébytný fenomén v dějinách českého výtvarného umění přibližuje návštěvníkům nová výstava zámeckého muzea ve Slavkově u Brna. Tvoří ji 35 pláten a několik plastik z rozsáhlé soukromé sbírky Itala žijícího v Praze.

Výstava na zámku ve Slavkově představuje socialistický realismus foto: zamek-slavkov.cz

Většina vystavených pláten má vojenské náměty, nejčastěji jsou to motivy z druhé světové války, upřesnil pracovník muzea Radek Žák.

Umění ve službě politiky

Socialistický realismus byl v 50. letech minulého století oficiálním výtvarným směrem v Československu. Umění odráželo ideologii komunistické strany, oslavovalo režim, často schematicky zobrazovalo dělníky, rolníky nebo vojáky.

Cílem výstavy je podle pořadatelů pohlédnout na socialistický realismus nestranně, s odborným i časovým odstupem. "Přestože toto umění dnes vnímáme spíše s ironickým podtextem, jedná se o velmi zajímavé svědectví své doby, proto bychom neměli přehlížet ani jeho určitý dokumentární charakter," uvedl Žák.

Sbírku, z níž vystavené obrazy pocházejí, buduje její majitel už od 80. let minulého století. Jeho kolekce prý patří k největším v Česku, možná i ve střední Evropě.

Slavkovský zámek se dlouhodobě zaměřuje na napoleonskou tematiku, a má tak blízko k dějinám vojenství. Proto ze sbírky vybíral zejména díla s válečnou tematikou. Výstava ve slavkovském zámku potrvá do 14. června. Patří k nemnoha prezentacím socialistického realismu v posledních letech. V roce 2002 tento umělecký směr mapovala velká výstava v Galerii Rudolfinum v Praze. Před čtyřmi lety dal takzvané sorele prostor pražský Mánes.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...