Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Tomáš Zmeškal získal Cenu EU za literaturu

Evropa

  10:35
PRAHA - Spisovatel Tomáš Zmeškal za svůj knižní debut Milostný dopis klínovým písmem získal Cenu Evropské unie za literaturu za rok 2011. Ocenění si spolu s dalšími 12 letošními laureáty převezme 28. listopadu v Bruselu.

Spisovatel Tomáš Zmeškal foto: archiv LN - Pavel Wellner

Vyhlášení letošních vítězů z 12 zemí proběhlo na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, kterého se Zmeškal sám účastnil. "Když člověk nepodléhá efemérním literárním módám, tak je psaní v podstatě velmi osamělá záležitost. Je tedy příjemné, být ze samoty vytržen a upozorněn na to, že jeho texty oslovují i čtenáře, se kterými při psaní vlastně nepočítáte," okomentoval na veletrhu svůj úspěch autor.

Cena EU za literaturu

Literární cena Evropské unie je udělována talentovaným literátům z 27 členských států EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska a z kandidátských zemí pro vstup do unie. Každý rok je vyhlášeno po jednom laureátovi z devíti až 12 zemí. Během tří let tak byla cena udělena postupně autorkám a autorům z celkem 35 zemí. Cílem akce je vyhledávání talentovaných autorů a prezentace jejich děl v zahraničí. Cena je spojena s finanční odměnou ve výši 5000 eur pro každého z oceněných.

Tomáš Zmeškal vystudoval obor anglický jazyk a literatura, pracoval jako odborný asistent na Univerzitě Karlově, lektor, překladatel, tlumočník a jako středoškolský pedagog. V současné době je spisovatelem na plný úvazek a pracuje na svém třetím románu.

Za svou prvotinu Milostný dopis klínovým písmem (2008) byl nominován na cenu Magnesia Litera (2009), získal 2. místo v anketě Lidových novin "Kniha roku 2009" a obdržel Cenu Josefa Škvoreckého (2009). O rok později si nominaci na stejné ocenění vysloužil i autorův druhý román Životopis černobílého jehněte (2009).

Autor: