Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Lasciatemi cantare... Zemřel zpěvák Toto Cutugno, autor hitu L’Italiano

Kultura

  18:15
V Miláně zemřel italský zpěvák a skladatel Toto Cutugno, který se proslavil v 80. letech minulého století. Podle agentury ANSA o tom informoval zpěvákův manažer. Hudebník, který v červenci oslavil 80. narozeniny, podle něj trpěl vážnou nemocí, jež se v uplynulých měsících zhoršila.

Cutugno proslul v 80. letech svými hity L’Italiano (Lasciatemi cantare - nechte mě zpívat), Solo Noi, Serenata nebo Soli. V roce 1990 se stal druhým italským hudebníkem, který zvítězil v mezinárodní písňové soutěži Eurovize.

Hudební dráhu začínal jako bubeník a později založil kapelu Albatros, s níž v roce 1976 poprvé vystoupil na hudebním festivalu v San Remu. Poté se vydal na sólovou dráhu a sanremského festivalu se zúčastnil ještě dvanáctkrát, nejlépe skončil na druhém místě.

V roce 1982 také vystupoval na československém festivalu Bratislavská lyra. V roce 1990 vyhrál Eurovizi s písní Insieme: 1992, jejíž optimistický text vyzývá ke sjednocení Evropy.

Osmdesátky byly krásná doba. Líbila se mi tehdy Sandra, říká Michal David

Cutugno také napsal písně pro Mireille Mathieuovou, Johnnyho Hallydaye nebo zpěvačku Dalidu. Jeho hit L’Italiano zparodovala v 80. letech skupina Triky a Pověry Jaroslava Uhlíře, Karla Šípa a Petry Janů, která jej přezpívala s českým textem pod názvem Ital nezná ten zázrak.

Cutugno patřil do skupiny italských popových zpěváků, kteří měli velký úspěch v Rusku a některých dalších zemích bývalého Sovětského svazu. Kvůli údajné blízkosti k ruské vládě byl od roku 2019 na sankčním seznamu Ukrajiny.

Samotný Cutugno v prohlášení pro italská média uvedl, že po jednom z koncertů mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tvrdil však také, že odmítl pozvání na několik vystoupení na ukrajinském poloostrově Krym, který nyní v rozporu s mezinárodním právem okupuje Rusko.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!