Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V anketě Kniha roku LN zvítězila biografie první dámy surrealismu Toyen od Andrey Sedláčkové

Andrea Sedláčková foto:  Dan Materna, MAFRA

Třicátý třetí ročník obnovené ankety Kniha roku Lidových novin ovládly dvě ženy v jedné jediné knize: režisérka a spisovatelka Andrea Sedláčková a malířka Marie Čermínová, známá pod jménem Toyen.
  19:00

Prvně jmenovaná napsala ohromující biografii té druhé, čímž splatila jeden velký dluh, který vůči surrealistické malířce máme. Konečně jsme se dočkali odpovídající životopisné knihy, jež bez nánosu feministické ideologie mapuje nejen její aktivitu v tuzemském uměleckém sdružení Devětsil, ale i dosud takřka zcela neznámé období pařížského exilu, kam odešla už v roce 1947 a kde prožila 33 let.

Čtenáři tuto několikaletou práci Andrey Sedláčkové, která pod názvem Toyen – první dáma surrealismu vyšla letos na podzim, ocenili první příčkou letošníhoročníku ankety.

Na dalších medailových pozicích najdeme stálice naší Knihy roku. Pomyslné stříbro získal Náčelník Aleše Palána, tedy knižní rozhovor s legendárním horalem Miloslavem Nevrlým, kterého letos medailí Za zásluhy vyznamenal i prezident Petr Pavel. Palán tím také splatil jeden dluh, když legendu Karpat nebo Jizerských hor a mytickou postavu skautů, trampů či přírodních mystiků znovuobjevil pro širší veřejnost.

Boření mýtů Manky Čermínové. Nová životopisná kniha o Toyen odhaluje vše, co se odhalit dá

„Mě to druhé místo velmi překvapilo. Předpokládal bych, že Míla Nevrlý bude buď první, nebo poslední. Pro spoustu lidí je to neznámé jméno, ale pro mnoho lidí je úplně erbovní autor, v podstatě první volba.“ Pro Palána jde o další úspěch v této anketě, když před pěti lety s knihou o šumavských samotářích rovnou zvítězil.

A konečně bronz si mezi sebou rozdělili předloňský vítěz Milan Kundera s Uneseným Západem, dvěma eseji z šedesátých a osmdesátých let, a loni též třetí Jaroslav Rudiš za milostné vyznání vlakům a kultuře střední Evropy pod názvem Návod k použití železnice.

Letošní ročník ankety, v níž tradičně hlasovalo na půldruhé stovky respondentů z řad spisovatelů, odborníků na literaturu, intelektuálů, ale i vědců, politiků nebo lékařů, nabízí tipy na více než 350 knížek.

Smyslem Knihy roku, jejíž počátek najdeme v roce 1928 a kterou se podařilo v roce 1991 obnovit, nikdy nebylo určit jednoznačně nejlepší knižní dílo, ale nabídnout čtenářům široké spektrum knih, které doporučují skuteční „influenceři“ své doby: prezidenti i lékaři, premiéři i primáši kultury.

Celá anketa vychází v sobotu ve zvláštním vydání přílohy LN ORIENTACE a také na serveru Lidovky.cz.

Autor: