Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Třetí propojení českého a slovenského rozhlasu okoření Bratři Orffové

Kultura

  15:30
PRAHA - Společný koncert jesenických "folkadeliků" a slovenské bigbeatové kapely Tomáš Sloboda & Sounds Like This ve středu v pražském Biu Oko završí další pokračování mezinárodního programu Audioport.

Bratři Orffové foto: bratriorffove.cz

Že slovenská hudba nejsou No Name a česká zase Chinaski, ukazuje projekt Audioport zaměřený na progresivní jména obou scén. Kromě propojeného vysílání stanic Radio Wave a Rádio_FM je důležitou součástí i večerní společný koncert, živě přenášený na obou frekvencích.

„Audioport umožňuje mladým progresivním kapelám dobýt se svou hudbou nové teritorium,“ upozorňuje iniciátorka projektu Edita Kudláčová, vedoucí Mezinárodního oddělení Českého rozhlasu.

Decentní razance

A tak to bude i ve středu 24. dubna. Domácí scénu budou reprezentovat Bratři Orffové. Vydali zatím sice jen jednu desku (Bingriwingri z roku 2005), ale stále patří k hlavním a nejsrozumitelnějším představitelům domácí folktroniky, k níž není třeba hledat dlouhé cesty. Jejich akustické písně decentně opepřené elektronikou lákají silnou atmosférou a popovou přímočarostí. Letos chtějí vydat druhé album a vyrazit na velké turné.

Tomáš Sloboda & Sounds Like This zase sází na tradiční bigbeatový přístup ke kytarám, příliš neexperimentují. Světově osvědčený přístup ozvláštňují slovenštinou. Díky tomu, že akci bude přenášet rádio i YouTube kanál Českého rozhlasu, začne se skutečně přesně ve 20.00.

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč