Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

V kině proti gigantovi. Muzikál Cats bude kvůli Star Wars nejspíš kasovní katastrofou

Kultura

  17:00
LOS ANGELES - Odhady říkají, že nasazení filmu souběžně s novým dílem ságy Star Wars je opravdu špatný nápad. Muzikál Cats (Kočky) by si na sebe podle prvních odhadů nemusel ani vydělat. V Česku jdou ale nové Star Wars do kin 19. prosince, Kočky až 9. ledna.

Taylor Swiftová jako kočka. Snímek Cats (2019). Režie: Tom Hoopper. foto: Universal Pictures

Podle Scotta Waplera z webu Birth.Movies.Death hovoří kasovní odhady o velice skromném výdělku 14-16 milionů dolarů o prvním víkendu (opening week) pro Cats. Vzhledem k tomu, že muzikál má udávaný rozpočet okolo 90 milionů dolarů, mohlo by se studiu Universal Pictures opravdu krutě nevyplatit poslat jej do kin souběžně se Star Wars

Kočka Taylor Swiftové sní o lepším životě. Snímek Kočky (2019). Režie: Tom...
Příchod hrdiny. Seriál Mandalorian (2019). Režie: Jon Favreau.

Devátá epizoda Hvězdných válek se příliš strachovat nemusí. Odhady jí o prvním víkendu v kinech přisuzují výdělek 175-200 milionů dolarů. Rozpočet snímku společnost Disney dosud nezveřejnila.

Vzestup Skywalkera, jak zní podtitul deváté epizody, má mít přitom podle těch samých odhadů nejhorší první víkend v kinech v rámci moderní Star Wars trilogie, která zahrnuje ještě filmy Síla se probouzí (2015) a Poslední z Jediů (2017).

Kočky s tupými drápky

Cats na tom nejsou dobře i z jiného důvodu. Snímek totiž promarnil hned několik uzávěrek, do nichž musí studia přihlašovat svá díla na filmové ceny. „Chlupatý“ muzikál se tak v podstatě sám diskvalifikoval z Oscarů, což může výhledově ještě více uškodit divácké návštěvnosti. 

Nejedno obočí zvedl po zveřejnění první ukázky i digitální vzhled samotných postav. Filmové efekty sice ze známých herců (Idris Elba, Taylor Swiftová a další) udělaly kočky, které jsou podobné těm z broadwayského muzikálu, ale výsledný efekt určitě nesedne každému. Dá se jistě předpokládat i to, že vzhled koček odradí některé diváky od samotného filmu.

A do třetice všeho „dobrého“ byli filmaři letos v červenci obviněni z rasismu. Francesca Haywardová hraje ve filmu kočku jménem Victoria, její bílá srst ale pobouřila fanoušky, kteří filmaře nařkli z rasismu a takzvaného whitewashingu - praktiky dosazování bílých herců do rolí osob jiné rasy nebo etnického pozadí. Toto označení se používá také pro případy, kdy je kůže herce digitálně vybělená.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...