Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

V pražském kostele sv. Tomáše zazní 'argentinská Rybovka'

Kultura

  17:00
PRAHA - Jedinečnou možnost poslechnout si živé provedení dvou nejvýznamnějších, ale u nás málo známých, duchovních skladeb předního argentinského skladatele Ariela Ramíreze (1921 – 2010) Misa Criolla a Navidad Nuestra nabízí Koncert argentinské vánoční a lidové hudby.

Tenorista Javier Rodríguez foto: Reprofoto

Koncert se uskuteční 5. prosince v 19 hodin v kostele svatého Tomáše na Malé Straně. Akci pořádá Velvyslanectví Argentinské republiky a Komorní pěvecký sbor Canticorum iubilo.

Misa Criolla (Kreolská mše) je nejznámější z více než tří set Ramírezových skladeb. Zkomponoval ji v roce 1964 - tradiční mešní ordinarium (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei) zní v libozvučné argentinské španělštině, hudba využívá typických argentinských rytmů, zpěvních linií i nástrojů. Kreolská mše je v Latinské Americe velmi populární a od svého prvního evropského uvedení v roce 1967 v Německu se stala velmi známou a hojně provozovanou po celém světě. Sólový tenorový part nazpíval mimo jiné i José Carreras.

K pražskému provedení v kostele sv. Tomáše přijíždí spolu s dalšími hudebníky z Buenos Aires tenorista Javier Rodríguez.

Patřičně rozjásaná lyrika

Další skladba Nuestra Navidad (Naše Vánoce) složil Ramírez v témže roce a jde o lidovou vánoční hru, jakási argentinskou obdobou naší České mše vánoční J. J. Ryby. Poetický text z pera argentinského básníka Felixe Luny líčí příběh narození Ježíše Krista v šesti obrazech od chvíle, kdy archanděl Gabriel zvěstuje Marii, že porodí božího syna.

Text i hudba této půvabné vánoční hry těží hojně z rytmů i melodií různých argentinských krajů. Je to hudba lyrická i temperamentně rozjásaná, jak to k vánočnímu příběhu v argentinském duchu patří. V České republice nebyla Nuestra Navidad dosud uvedena. Vstup na koncert je volný.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....