Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

V Rudolfinu s PKF vystoupí violoncellový virtuos Mischa Maisky

Kultura

  14:00
PRAHA - Na koncertu PKF - Prague Philharmonia večer v pražském Rudolfinu vystoupí violoncellista Mischa Maisky. Orchestr nabídne i tuzemskou premiéru skladby Miroslava Srnky No Night No Land No Sky. Koncert doplní romantická předehra dramatického díla Manfred Roberta Schumanna.

Mischa Maisky foto: Hideki Shiozawa

Lotyšský hudebník Maisky se představí ve Violoncellovém koncertu h moll Antonína Dvořáka, který loni provedl na vystoupení v olomoucké Redutě a na festivalu Pražské jaro. „Považujeme si za čest hrát s umělcem, který Dvořákův koncert prováděl a natáčel s nejlepšími orchestry světa a mistry taktovky, jako byli či jsou Leonard Bernstein nebo Zubin Mehta,“ uvedl Jakub Hrůša, který si ve funkci šéfdirigenta PKF zadiriguje svůj předposlední koncert. Od počátku sezony 2015/2016 se postu šéfdirigenta a hudebního ředitele PKF ujme francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

Čtěte také

Začátek večera bude patřit Schumannovi a jeho předehře k dramatu George Gordona Byrona - Manfred. Jedná se o dílo, jež má v Schumannově tvorbě neobyčejný význam, sám autor jej označil za ‚nejsilnější ze svých dětí‘.

Jako tradičně přináší orchestr PKF každou sezonu alespoň jednu skladbu v české či světové premiéře. Tentokrát představí jeden z nejnovějších kusů skladatele Miroslava Srnky. Skladba s názvem No Night No Land No Sky vznikla na spoluobjednávku PKF a Kolínské filharmonie. Světovou premiéru měla loni 18. května v Kolíně nad Rýnem. Dalšího uvedení se skladba dočká 27. července, kdy ji na festivalu v Bregenzu provedou Vídeňští symfonikové.

PKF - Prague Philharmonia ještě pod názvem Pražská komorní filharmonie před 20 lety založil dirigent Jiří Bělohlávek. Za dobu své činnosti natočil přes 60 kompaktních disků pro domácí i světová vydavatelství. Orchestr pracuje s rozpočtem přibližně 45 milionů korun.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč