Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Torontu začíná filmový festival, uvede i Hořící keř

Kultura

  7:00
TORONTO - Premiérou snímku The Fifth Estate o spoluzakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi začíní dnes večer 38. ročník mezinárodního filmového festivalu v kanadském Torontu, který bývá často odrazovým můstkem pro pozdější vítěze Oscarů.

Z filmu The Fifth Estate foto: Reprofoto

Festival, který končí 15. září, uvede celkem 366 filmů. Bude mezi nimi i televizní minisérie Agnieszky Hollandové Hořící keř o událostech kolem smrti Jana Palacha. Na programu jsou i Hřebejkovy Líbánky a snímek Zázrak o patnáctileté dívce z polepšovny, který v česko-slovenské koprodukci natočil slovenský režisér Juraj Lehotský.

The Fifth Estate o vzniku WikiLeaks natočil Bill Condon. Inspiroval se knihou Daniela Domscheita-Berga, který býval mluvčím WikiLeaks a Assangeovým blízkým spolupracovníkem. Hlavní roli hraje Angličan Benedict Cumberbatch, známý mezi jiným z televizního seriálu Sherlock.

Premiéra filmu následuje několik týdnů poté, co byl americký vojín Bradley Manning odsouzen k 35 letům vězení za předání amerických důvěrných dokumentů WikiLeaks, které server v roce 2010 zveřejnil. Stejně tak v posledních týdnech vyvrcholila aféra kolem někdejšího spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který předal tisku podrobnosti o rozsáhlých sledovacích programech amerických rozvědek.

Barometr oscarových nadějí

Torontský festival sice není soutěžní přehlídkou, ale je nejdůležitějším festivalem v severní Americe a v posledních letech důležitým barometrem oscarových nadějí uváděných filmů. Cena diváků v Torontu pomohla pozdějším držitelům Oscara jako Milionář z chatrče a Králova řeč. Každý vítěz Oscara za nejlepší film od roku 2007 se v Torontu promítal - od filmu Tahle země není pro starý po loňského vítěze Argo.

Hodně oscarových spekulací začíná opravdu právě tady, protože naše publikum má nos na kvalitní filmy, uvedl umělecký ředitel festivalu Cameron Bailey. Připomněl i další na Oscarech úspěšné filmy, jako loni Terapii láskou a už v roce 1999 Americkou krásu.

Z filmu Philomena

V Torontu tak budou kritici sledovat nejen ohlasy na premiéry, ale i na filmy uváděné nyní na festivalu v Benátkách. Velkou pozornost například vyvolává vesmírný thriller Gravitace, kterou s Georgem Clooneym a Sandrou Bullockovou natočil mexický režisér Alfonso Cuarón, stejně jako snímek Philomena, ve které Judi Denchová hraje ženu pátrající po dítěti, které musela dát k adopci.

Woody Allen v roli pasáka

Poprvé bude v Torontu uveden například August: Osage County natočený podle hry Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů s Meryl Streepovou a Julií Robertsovou, stejně jako Dallas Buyers Club, ve kterém Matthew McConaughey hraje nemocného AIDS pašujícího z Mexika léky proti této nemoci.

Známý herec John Turturro v Torontu uvede jako režisér svůj již pátý film Fading Gigolo. V hlavní roli pasáka se v něm k hraní opět vrátil Woody Allen. Událostí bude i filmový debut Matthewa Weinera, tvůrce slavného televizního seriálu Mad Men. Hlavní role v jeho filmu You Are Here hrají Owen Wilson a Zach Galifianakis.

Festival uzavře film Life of Crime s Jennifer Anistonovou a John Hawkesem natočený podle detektivky Elmorea Leonarda, který zemřel v srpnu.

Autor: