Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Váchalovo Portmoneum si připomíná dvacet let od svého založení

Kultura

  16:00
LITOMYŠL - Muzeum Josefa Váchala v Litomyšli oslaví kulaté výročí výstavami a soutěžemi.

Portmoneum foto: ČTK

Na letošek chystá Váchalovo muzeum na Svitavsku řadu expozic a připomene si, kolik let uběhlo od narození i úmrtí Josefa Portmana, který byl umělcovým přítelem. Právě jeho domek kdysi Josef Váchal vyzdobil svými extravagantními malbami. Objekt je přístupný veřejnosti od roku 1993.

"Tento rok bychom chtěli pokračovat v pořádání výstav, které se minulý rok setkaly se zájmem návštěvníků," uvedla Anna Horáčková, ředitelka nakladatelství Paseka, které Portmoneum vlastní. V květnu se uskuteční druhá knihvazačská soutěž Mezi vazy. V červnu představí svoji tvorbu studenti restaurování z Litomyšle - také tamní škola letos slaví dvě desetiletí existence.

Škudlivý hrabě

"I v letošní sezoně bude k vidění camera obscura, která byla instalována v loňském roce na dvorku Portmonea. Také si připomeneme výročí narození a úmrtí Josefa Portmana," dodala Horáčková. Amatérský tiskař a milovník umění Josef Portman pozval mystika, malíře a grafika Váchala do Litomyšle v roce 1920. Požádal ho, aby mu vyzdobil stropy a stěny dvou místností jeho domu. Váchal vytvořil nástěnné malby a řezbami a kresbami proměnil nábytek v umělecká díla.

Na první pohled jsou jeho náměty nesourodou směsicí, rozluštitelnou pouze se znalostí jeho životních postojů a názorů na umění. Josef Váchal později sběratele v Krvavém románu popsal jako škudlivého hraběte Portmana a uražený sběratel si odmítl knihu koupit. Naopak Litomyšl spisovatel vylíčil velmi barvitě a dům, který srovnával s pražským Rudolfinem, nazval Portmoneum.

Majitel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček, jenž Váchalovo dílo obdivuje, dům od Národní galerie odkoupil a v roce 1991 v něm začal provádět restaurátorské práce. Budova byla podmáčená, musely se udělat nové omítky. Restaurátoři vůbec poprvé použili metodu transferu a přenesli olejomalby, které Váchal nanesl, přímo na hlinku.

Muzeum se poprvé otevřelo veřejnosti 23. června 1993. Ročně ho navštěvuje kolem 4200 lidí.

Autor: