Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Ve Franfurtu začal knižní veletrh

Kultura

  19:56
FRANKFURT NAD MOHANEM - Velký zájem odborné veřejnosti provázel dnešní zahájení 58. ročníku mezinárodního knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Největší akce svého druhu na světě se letos účastní rekordní počet 7272 vydavatelských a nakladatelských firem ze 113 zemí včetně Česka.

Frankfurtský knižní veletrh foto: ČTK

Veřejnosti se brány veletrhu otevřou o víkendu a pořadatelé očekávají více než čtvrt milionu návštěvníků.

Organizátor české účasti, společnost Svět knihy, připravila doprovodné výstavy a další akce, na nichž představí současnou českou poezii a prózu, tvorbu pro děti, výběr české literatury v překladech a také fotogalerii současných českých autorů. Pro hosty expozice je připravena i ochutnávka jihomoravského vína.

Čestným hostem letošního veletrhu je Indie. Země s více než miliardou obyvatel, kteří hovoří asi 120 různými dialekty a nářečími, je na výstavní ploše 1400 metrů čtverečních zastoupena přibližně dvěma stovkami nakladatelství a představí díla sedmdesáti autorů. Součástí prezentace jsou rovněž filmy, výstavy fotografií nebo semináře zaměřené na indickou historii a současnost. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier při slavnostním zahájení vyzval k většímu zájmu o cizí kultury.

Přijede i Günter Grass
V pátek a v sobotu navštíví knižní festival držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1999, německý spisovatel Günter Grass. Jeho nedávno vydaná autobiografie Beim Häuten der Zwiebel (Když se loupe cibule), v níž se autor vyznává ze své účasti v nacistických vojenských jednotkách SS na sklonku druhé světové války, vyvolala vlnu polemiky.

Grassův román bude přeložen do více než 30 jazyků a v příštím roce vyjde ve 33 zemích včetně Francie, Británie, USA, Turecka, Koreje, Japonska, Číny a Brazílie. Objeví se také v Česku, překladem byl pověřen Jiří Stromšík.

Autor: