Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Večírek přátel v Londýně

Kultura

  10:19
LONDÝN - Bývalý český prezident Václav Havel, Mick Jagger, bývalý generální tajemník NATO George Robertson, Ivan M. Jirous z Plastic People of the Universe a smetánka londýnského divadelního života se ve středu v Royal Court Theatre sešli na premiéře hry anglického autora českého původu Toma Stopparda Rock'N'Roll.

Václav Havel hovoří se zpěvákem skupiny Rolling Stones Mickem Jaggerem na večírku po premiéře hry Rock 'N' Roll. foto: ČTK

Hra, která začíná v Cambridge těsně po vpádu sovětských vojsk do Československa v roce 1968 a končí koncertem Rolling Stones na pražském Strahově 19. srpna 1990, měla ve středu oficiální světovou premiéru.

Hra je založena na kontrastech a nečekaných zvratech a večírek českého velvyslanectví po premiéře na ně zcela plynule navázal. Lord Robertson, bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance, který dnes patří k vlivným britským manažerům, debatoval s Ivanem Magorem Jirousem, ikonou českého undergroundu, zatímco Václav Havel si vyměňoval názory na hru s Ivanem Hartelem, který kdysi prostřednictvím hudebního vydavatelství Boží mlýn dával dohromady k vydání skladby Plastiků. Mick Jagger, který při závěrečné scéně z pražského koncertu své skupiny roztáhl ústa do úsměvu, jehož šířku mu jeho konkurenti vždy záviděli, zašel společně s přítelkyní L'Wren Scottovou za manželi Havlovými. Herec Rufus Sewell, představující hlavní postavu Stoppardovy hry, Jana, se holedbal svou angličtinou s perfektním českým přízvukem: „Pochytil jsem to v českých barech. Jednak jsem tam pracoval a jednak posledních pět filmů jsem natáčel v Praze, takže Praha je moje šťastné město,“ řekl.

Kanadský překladatel Hrabalových, Škvoreckého, Klímových a Havlových děl a bývalý člen Plastic People Paul Wilson řekl, že je hrou unesen, protože mu vrátila silné emoce doby a vzpomínky na ideje, které ji určovaly.

Havel řekl, že je pro Čechy samozřejmě určitým způsobem vzrušující vidět, jak jeden z nejlepších anglických dramatiků připomíná jejich vlastní nedávné dějiny. Hovořil z něj ale také dramatik. „Mne osobně jako autora na tom zaujalo i to, jak taková velmi sofistikovaná a zvláštní hra na jevišti dobře funguje,“ zdůraznil a složil poklonu hercům.

„Rád bych napsal divadelní hru,“ přiznal se bývalý prezident. „A vždycky když vidím dobrou hru a dobré představení, tak mě to popíchne, že víc zatoužím také sám něco s divadlem mít, ale bohužel mám tolik jiných povinností.“
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!