Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Vedení Národního divadla dokončuje audit

Kultura

  16:52
PRAHA - Národní divadlo se do konce ledna dozví výsledek ekonomického auditu v činohře a beletu. Podle pověřeného šéfa nejproslulejší domácí scény mohou při nehospodárnosti souborů následovat trestní oznámení.

Národní divadlo. foto: Reprofoto

"Audit je řeč čísel, nehodnotí uměleckou kvalitu ani dramaturgické záměry," připustil na dnešním setkání s novináři Mrzena, který si nechal v prosinci vypracovat posouzení práce svého předchůdce Daniela Dvořáka, odvolaného na konci léta.

Některá zjištěná čísla Mrzena pokládá za "neekonomická".

Vedení divadla podle auditu v uplynulých čtyřech letech dostatečně neřídilo a nekontrolovalo příjmy a výdaje, nemělo dostatečný přehled o účelnosti vynakládaných finančních prostředků, uzavíralo některé nevýhodné koprodukční smlouvy a v divadle chybělo finanční řízení a kontrola.

Zmiňována je v auditu především loňská inscenace satirické opery Maloměšťáci od Theodora Veidla, koprodukce s divadlem v bavorském městě Řezně. V Praze bylo jediné představení. Daniel Dvořák dnes prohlásil, že Maloměšťáci - zapomenuté dílo skladatele patřícího k německé menšině v Čechách - zaznamenali mimořádný mezinárodní ohlas.

Prostředky na inscenaci byly podle jeho názoru vynaloženy účelně.

Národní divadlo zaplatilo na nákladech 2,24 milionu korun, tržby činily 44.000 korun. V nákladech je započítána i externě zadaná výroba scény za 888.902 korun; z toho podle auditu 231.000 korun činil honorář Daniela Dvořáka, architekta a ředitele v jedné osobě. Ten je podle obchodního rejstříku zároveň bývalým jednatelem společnosti MozART Praha, která scénu vyrobila.

Scéna nezůstala v majetku Národního divadla, které ji zaplatilo, ale dostalo ji divadlo v Řezně. "Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o ryze soukromou akci," dodává audit, který se dostal v minulých dnech v celém znění na internet.
Autoři: ,

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...