Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hrůšovo další prvenství. Český dirigent na Dvořákově Praze povede vídeňské filharmoniky

Dirigent Jakub Hrůša foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Ve středu vystoupí v Rudolfinu v rámci festivalu Dvořákova Praha Vídeňští filharmonikové pod taktovkou Jakuba Hrůši: bude to poprvé, kdy tento orchestr bude na našem území dirigovat český dirigent.
  12:00

Vztah Jakuba Hrůši k Vídeňským filharmonikům je čím dál silnější a zdá se, že může mít velmi zajímavý vývoj. Sám dirigent k tomu v rozhovoru pro časopis Harmonie řekl: „Při zdolávání nejrůznějších dramaturgických úkolů mezi námi vznikl opravdu nádherný vztah plný vzájemného respektu a inspirace, který vyvrcholil během posledního turné po Evropě, a jsem přesvědčen, že bude pokračovat i v tom podzimním, kdy kromě Vídně, Bukurešti, Lucernu, Paříže a dalších míst zavítáme i do Prahy.“

Dnešní program zahrnuje Brahmsův Klavírní koncert č. 2 B dur, op. 83, v němž se sólového partu chopí Igor Levit a po přestávce dojde na osmou symfonii Antonína Dvořáka, o které dirigent prohlašuje: „Osmá patří k mým neoblíbenějším skladbám vůbec, mám ji přímo ukrutně rád!“ Takže my, kteří nemáme to štěstí a nemáme vstupenku, se budeme moci dívat na přímý přenos od 20 hodin na ČT art.

Máme štěstí, že Jakub Hrůša je zároveň hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie, a proto jej můžeme v Praze vídat pravidelně. Patří totiž již několik let k nejvytíženějším dirigentům na světě. V Bavorsku vede Bamberské symfoniky, je též hlavním hostujícím dirigentem Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Římě a od sezony 2025/2026 bude hudebním ředitelem Královské opery Covent Garden v Londýně. K tomu musíme přičíst i četná hostování, například u amerických orchestrů.

Jako dirigent sbírá též četná ocenění za nahrávky, naposledy letos v lednu ocenili hudební kritici a vydavatelé Hrůšovo album s Bamberskými symfoniky u Deutsche Grammophon, na kterém jsou díla Brucknera, Mahlera a Hanse Rotta.

Hrůšova budoucnost tedy patří prestižním světovým pódiím a orchestrům, potěšit nás může fakt, že dirigent připouští, že by se k České filharmonii vrátil.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...