Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Láska není švédský stůl, tak nechovej se jako vůl, vzkazují Midi Lidi

Jaroslav Pížl ve videoklipu skupiny Midi Lidi Láska není švédský stůl foto: Midi Lidi

Příběh o prozření jednoho odkvétajícího bonvivána na zimní rekreaci v Krkonoších ve svém novém videoklipu vyprávějí Midi Lidi. Vizuální podobu jejich „normalizačního popu“, hitu Láska není švédský stůl, vymysleli Petr Marek a Prokop Holoubek spolu s režisérem Pavlem Borovičkou. Videoklip uvádějí Lidovky.cz v premiéře.
  10:00

Herecky ve videu excelují Jaroslav Pížl a Jiří Najvert. Aktuálně Midi Lidi na festivalech vybrušují živou podobu skladeb z obou nových alb. Pražské křty a zároveň jediné koncerty Midi Lidí v hlavním městě proběhnou 15. a 16. října v MeetFactory a předprodej se právě spouští.

Hlavní roli ve videoklipu ztvárnil spisovatel, básník, textař, zpěvák, herec, hudebník a učitel Jaroslav Pížl. Druhou zásadní roli číšníka odehrál divadelní a filmový herec Jiří Najvert. Ten se už dříve objevil také ve filmech Nic proti ničemu a Nebýt dnešní režírovaných frontmanem Midi Lidí Petrem Markem.

Námět na písničku se sloganem Láska není švédský stůl přinesla VJka kapely Magdalena Hrubá. „Písnička je o muži, který svádí ženy, až ho číšník pokárá. Majda to téma ale šířeji myslela tak, aby člověk v lásce neslevoval a vybíral si srdcem, nejen podle toho, co se zrovna nabízí. Což je přímo věta, kterou mi řekla a já ji rovnou použil jako hlavní verš,“ říká Petr Marek.

Režisér Pavel Borovička s klipem Midi Lidí prožil důležitou etapu svého života. „S přípravami jsem začínal jako svobodný muž. Při premiéře klipu jsem již ženat. Doufám, že se nám do něj podařilo dostat minimálně z půlky tolik radosti jako z mého svazku. A doufám, že se diváci dokážou s klipem oženit či vdát a být s ním šťastni,“ dodává tvůrce, jenž na sebe upozornil také jako kameraman seriálu Kancelář Blaník a letos za klip Piš mi básně pro kapelu Bert & Friends získal Cenu Anděl.

V tomto krátkém filmu si dále zahráli Zuzana Fuksová, Vendula Chalánková, Marie Ludvíková a další kamarádi kapely. „Po minulých klipech, v nichž jsme použili revoluční technologii tzv. klíčování, jsme se nyní pustili do dalšího experimentu a jako možná první na světě jsme vyzkoušeli možnosti tzv. zadní projekce. Přitom je to tak jednoduché!,” odtušil Marek.

S hudebním demem skladby původně přišel bubeník kapely Tomáš Kelar. „Nejdřív jsme se této skladbě zasmáli a zamítli ji, protože se jedná o tisíckrát provařený a převařený popový standard. Ale pak jsme si řekli, že nás to vlastně strašně baví – a udělali písničku, kterou by v sedmdesátých letech mohla zpívat třeba Hana Zagorová nebo Helena Vondráčková, takové Sladké mámení,“ uzavírá Marek.

Midi Lidi, čili Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar, Markéta Lisá a Magdalena Hrubá, vydali letos dvě nová řadová alba: Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád a Heal The World, konečně! Společným jmenovatelem páté a šesté desky kapely je apel: „Zkusme se domluvit!“ Obě v červnu ve dvou dnech za sebou vydaná alba nyní na přelomu července a srpna vyjdou také na vinylu. Pokřtít obě desky se Midi Lidi chystají na podzim, 15. a 16. října v Praze, 4. listopadu v Brně a 11. prosince v Bratislavě.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...