Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Vietnamský film o lesbickém trojúhelníku unikl cenzuře

Kultura

  12:41
HANOJ - Celovečerní vietnamský film Choi Voi (V proudu), příběh o milostném trojúhelníku a úkladech lásky mezi ženami, se představil na 66. ročníku mezinárodního filmovém festivalu v Benátkách.

Choi Voi (Adrift) foto: Reprofoto

Pro zuboženou vietnamskou kinematografii, která dlouho sloužila převážně zájmům komunistického režimu, jde o velké uznání. Film vypráví příběh ženy, která se zamilovala do čerstvě provdané kamarádky a vrhne ji do náručí cestovnímu agentovi. Film prý zachycuje proměny tradičních vietnamských hodnot, kde konfuciánský důraz na rodinu začíná oslabovat nastupující individualismus. Film se také dotýká homosexuality, která je v zemi ještě převážně tabu.

Film natočili režisér Bui Thac Chuyen a scénárista Phan Dang Di, jehož krátkometrážní film Quand j'ai 20 ans ( Když je mi 20) chtěla porota festivalu uvést loni. Podle vietnamské cenzury byl film příliš hrubý a nesměl vycestovat za hranice. Filmaři Choi Voi prý přesvědčovali vietnamské představitele čtyři roky, aby pokryli část nákladů. Film tentokrát cenzuře unikl.

Choi Voi se promítá v Benátkách od včerejška v sekci Orizzonti, věnované novým směrům světové kinematografie. Jeho uvedení do kin, obzvláště ve Vietnamu, je prý už jiný příběh.

Autor: