Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel spisovatel Vladimír Přibský, autor detektivek bojoval s vážnou nemocí

Kultura

  18:31
Ve věku 91 let ve čtvrtek zemřel spisovatel Vladimír Přibský. Informoval o tom jeho syn Vít Řezáč. Mezi čtenáři se proslavil svými detektivními romány, biografiemi předválečných filmových hvězd nebo historickými romány.

Obal knihy Můj muž král Karel IV., kterou napsal Vladimír Přibský foto: Databáze knih

„Zemřel po krátké těžké nemoci,“ sdělil syn spisovatele. Přibský, vlastním jménem Vladimír Řezáč, byl českým prozaikem a dramaturgem. Populární jsou jeho detektivní romány, ale i biografické romány o slavných předválečných filmových hvězdách nebo historické romány, které psal na přelomu století. Napsal knihy jako Vánoční návštěvy, Můj muž král Karel IV., Má čtvrtá žena Alžběta nebo Adina.

Byl jedním z iniciátorů vzniku organizace spisovatelů-nestraníků Klub 89, v roce byl 1995 zvolen jeho místopředsedou a v roce 1996 se stal šéfredaktorem čtyřměsíčníku Česká povídka, který klub vydával. Působil jako redaktor časopisu Mladý svět a také jako dramaturg Filmového studia Barrandov.

Je autorem více než dvaceti rozhlasových her a několika televizních inscenací. Publikoval v časopisech, jako například Květy, Květen, Nový život, Host do domu. Z denního tisku publikoval zejména v Mladé frontě.

V posledních letech přispíval do novin a časopisů svými články a komentáři reagujícími na aktuální politické a kulturní události.

Autoři: ,